Almega är Sveriges ledande arbetsgivarorganisation för tjänstesektorn där man representerar ett 60-tal olika branscher. Hit räknas bland annat 1 250 städföretag med sammanlagt 40 000 årsarbetare.
Ari Kouvonen som ansvarar för frågor som rör konkurrens och upphandling menar att det som Karin Vikström råkat ut för är ett klassikt exempel på lurendrejeri.
– När någon begär att få betalt utan kvitton är det ganska uppenbart. Varningsklockorna ringer lång väg, säger han.
Ari Kouvonen uppger att det Karin Vikström råkat ut för är tämligen ovanligt.
– Efter att RUT-avdragen infördes har den här typen av ärenden mer eller mindre försvunnit. Det är bara i enstaka fall man hör talas om det.
Städerskan begärde kontant betalning och skjutsade Vikström i bil till närmaste bankomat för att få sina pengar. Vad säger du om det?– Fruktansvärt. Det låter verkligen inte klokt. Det måste ha varit en oerhört pressande situation för henne.
Städerskan ska också ha gått runt i lägenheten och fotograferat. Din kommentar till det?– Oj, oj, oj. Varför gör man så? Det känns verkligen inte bra.
Städerskans förklaring är att hon ville dokumentera hur det såg ut före och efter städningen. Är det rimligt, tycker du?– Nej, det känns inte så.
Finns det någon chans för Karin Vikström att få tillbaka sina pengar?– Inte som jag kan se. Eftersom det inte finns några kvitton som styrker betalningen är det nog tyvärr helt utsiktslöst.
Vad ska man tänka på när man anlitar städhjälp?– Se till att upprätta ett avtal på vad som ska göras. Kontrollera att personen som kommer är ansluten till ett företag som har kollektivavtal. Då har man ganska stora garantier att falla tillbaka på om det skulle uppstå en tvist efter att jobbet har utförts.
Och om det kommer en privatperson som inte kan uppvisa något av detta och ringer på dörren och erbjuder städhjälp?– Tacka nej direkt.