Experterna:”Umgänget skapar misstro”

Det umgänge som flera av Linköpings kommuntopparna har ägnat sig åt under en pågående marktävling skapar misstro, menar konkurrensexperter.– Det gagnar inte förtroendet för processen, säger Anders Gerde, sakkunnig på Konkurrensverket.

Foto:

LINKÖPING2013-12-17 09:08

I slutet av 2011 fick Statskontoret i uppdrag av regeringen att utvärdera hur den kommunala markanvisningsprocessen fungerar. Enligt rapporten, som presenterades förra året, är det upp till varje kommun att själv bestämma spelregler eftersom det saknas en lag som reglerar markanvisningar.

Följden är att det finns stora skillnader mellan olika kommuner. På flera platser sker markanvisningar mer eller mindre slutet och är i hög grad personberoende. Just bristande transparens är markanvisningens största bekymmer, slår rapporten fast.

”Skapar grogrund”

Sex kommuner har djupgranskats och Linköping är en av dem. I det stora hela beskrivs Linköpingsprocessen som öppen och enligt utredaren Jonas Hammarlund slår sig också Linköping för bröstet.

– Man berömmer sig och har väldigt höga ambitioner att allt ska konkurrensutsättas, säger han.

Men när han får berättat för sig om tävlingen om marken vid gamla brandstationen (se faktaruta) säger Jonas Hammarlund:

– Hela det här förfarandet är det vi kritiserar i rapporten. Det skapar en grogrund för en mängd saker som inte är bra. Det är konkurrensbegränsande och minskar olika byggherrars intresse att engagera sig nästa gång det ska byggas.

Statskontorets påpekar även att informationen i Linköpings markanvisningar är svår att hitta för byggherrar och den breda allmänheten. Dessutom saknas markanvisningsregister.

Risk för mutor

Anders Gerde är sakkunnig på Konkurrensverket och han delar Statskontorets inställning till de informella träffarna under tävlingstiden.

– Det skapar misstro hos de aktörer som inte har fått vara med på det här umgänget och det gagnar inte förtroendet för processen, säger han.

Generellt sett behövs tydliga regler och en större öppenhet i kommunala markanvisningar, enligt konkurrensexperten.

– En tung synpunkt från vår sida är att om det är otransparent så ökar risken för att det kan förekomma mutor och bestickning eller någon form av korruption, säger Anders Gerde.

För inblandade företag handlar det om väldigt stora belopp. Det innebär att det finns stora incitament att gå vid sidan av reglerna. Därför är det viktigt att alla steg i en markanvisningstävling dokumenteras noga.

– Ett företag som förlorar bör rimligtvis kunna gå tillbaka och titta i vilken del man inte var tillräckligt duktig så de kan förbättra sig, säger Anders Gerde.

Den 19 december släpper Konkurrensverket en regeringsrapport om just markanvisningstävlingar samt plan- och bygglagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om