– Sverige har ett bra skyddsnät men för den som lever på bidrag finns inget svängrum. Går de nya täckbyxorna sönder kanske det inte finns någon möjlighet att köpa nya, säger Mia Älmeros som i oktober förra året startade Mathjälpen, en akuthjälp som riktar sig till barnfamiljer.
Mia Älmeros drog igång projektet ensam. I dag är de ett arbetslag på sju volontärer och över 400 familjer har hunnit få hjälp.
Jobbar ni helt ideellt? Är det hållbart?
– Vi tar inte ut lön och har svårt att hinna med både våra jobb och barn och Mathjälpens ärenden. Jag vet inte hur vi ska lösa det i framtiden, det har jag inte hunnit fundera över.
Den som behöver hjälp lägger upp ett anonymt meddelande på sidan och berättar kortfattat hur många barn som finns i familjen, vilken typ av hjälp som behövs och var i landet. Givarna hör sedan av sig till Mathjälpen som förmedlar kontakten via Facebook eller via sms.
Hur vet ni att de som ber om hjälp sig verkligen behöver den?
– Visst, det kan hända att någon oärlig slinker igenom. Men om vi hjälper tio familjer och en ljuger då har vi i alla fall lyft bördan för nio familjer. Oftast säger magkänslan om någonting inte stämmer. Då kollar vi Facebook- och Instagramprofilerna. De som har barn är för det mesta flitiga med att lägga upp bilder. Behövs det hör vi av oss till Skatteverket, säger Mia Älmeros.
För att undvika problem förmedlas inga kontanter.
– Vi vill vara säkra på att hjälpen går till barnen. Som vuxen har man ändå en möjlighet att påverka sitt eget liv, barnen får leva med omständigheterna.
Vanligast är hjälp i form av mat eller födelsedagspresenter. Ibland förmedlas hjälpen direkt mellan givare och mottagare, ibland agerar Mathjälpen mellanhand.
Rose-Marie Gustavsson från Linköping upptäckte Mathjälpen på Facebook. Hon har valt att alltid träffa de personer hon handlar åt eftersom hon vill vara säker på att hjälpen verkligen behövs. Hon sneglar på matlistan och börjar gå mot frukten.
I dag hjälphandlar hon för tredje gången. Hon brukar lägga sig på drygt 700 kronor, tillräckligt för att fylla kylskåpet hos en familj.
– Det är bra att sådana här nätverk finns. De människor jag har fått möjligheten att hjälpa har varit så otroligt tacksamma, säger hon och lägger en klase bananer i kundvagnen.
Hennes hjärta slår hårt för barnfamiljer i kris. Hon vet hur det är för hon har varit där själv.
– Vi levde långa perioder av arbetslöshet och hade jättedåligt med pengar när barnen var små, berättar hon.