Extern finansiering av forskning ska öka

Foto:

LINKÖPING2006-11-08 00:00

Finansieringen av grundutbildningen för studenter är konkurrensutsatt. Inga studenter - Inga pengar. På så sätt tävlar lärosätena med varandra.

Hälften av pengarna till forskning består av fasta anslag från staten. Resten måste universitetet ordna på egen hand. Det är en utmaning, förklarade rektor Mille Millnert inför särskilt inbjudna politiker och representanter från näringslivet under ett frukostmöte på Linköpings flygplats i går.

- Vi måste slåss om pengar både nationellt och internationellt, säger Mille Millnert.

Krävs för att stärka forskning

Universitetet har inlett en finansieringskampanj för att locka till sig externa donationer och bidrag både inom och utanför Sveriges gränser.

- Forskningen är internationell och pengarna behövs för att stärka den. Det blir ett stort projekt och medel finns att söka internationellt.

Mille Millner betonade också vikten av att rekrytera fler studenter och lärare från andra länder, för att få nya influenser.

Riskerar inte Sverige att dammsuga mindre utvecklade länder på de klokaste människorna?

- Nej det tror jag inte. En del stannar, men fler återvänder.

Enligt Mille Millnert finns ingen exakt siffra på hur mycket pengar den nystartade finansieringskampanjen förväntas dra in.

Regional tillväxtmotor

Han beskrev också universitetets roll som regional tillväxtmotor i en global konkurrens.

- Jag vill påstå att vi har Sveriges bästa grundutbildning. Våra studenter klarar sig bra på arbetsmarknaden och 78 procent av dem får jobb inom sitt yrke, men vi har en utmaning i att stärka fler forskningsmiljöer. Vi ska vara en stark regional aktör med internationell kvalitet.

Påverkar tillväxt

Frukostmötet lockade ett 100-tal personer. Personalchefen på Cloetta Fazer, Christina Björck, menar att universitetet har en stor roll för den regionala tillväxten.

- Utan universitetet tror jag inte att Cloetta i Ljungsbro hade varit så stort som det är idag. Då hade vi varit tvungna att rekrytera i Stockholm. Nu tar vi nästan alla civilekonomer och ingenjörer från universitetet i Linköping.

Läs mer i ÖstgötaCorrespondenten i morgon, torsdag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om