Få vågar prata öppet

Få av de anställda som Corren har pratat med vågar framföra sin kritik öppet. "Det kan straffa sig flera år framöver", är en vanlig uppfattning.

LINKÖPING2014-03-21 09:45

Flera berättar om hur kritiker till organisationen "kallas in" till ledningen och läxas upp. Rädslan för bestraffningar gör att få vill uttala sig med namn, även om många instämmer i kritiken.

En som ändå törs stå för sina ord är Thomas Adolfsson, yttre befäl och insatsledare i Linköping. Tidigare engagerade han sig fackligt, men när han upptäckte att facket inte längre får något gehör lade han av.

– Det finns ingen empati eller medkänsla, det genomsyrar allt. Det finns inget ledarskap, det finns ett chefskap, säger Thomas Adolfsson.

Han menar att ledningen har kvävt arbetsglädjen helt och hållet. Från att ha varit en relativt självgående grupp sitter han och hans kollegor numera och väntar på att bli tillsagda vad de ska göra av sina chefer.

Att bilda förbund är ändå ett politiskt beslut. Är det så att ni lever i det förgångna?

– Både ja och nej. Man vet vad man har haft, gamla hederliga Linköping. Vi har haft motgångar och besparingar innan också som inte var roliga, men då har vi haft bra chefer. Här kör man bara och allt hamnar på kollisionskurs. Vi vill ha högt till tak i Linköping, säger Thomas Adolfsson.

Han är mycket kritisk till att Norrköpings förre räddningschef rekryterades internt till rollen som direktör för hela förbundet.

– Det var förkastligt, det förstod vi med en gång, säger Thomas Adolfsson.

Han får medhåll av sin kollega Peder Bergling, också han yttre befäl i Linköping.

– Vi sa från början att det inte skulle vara någon från de egna leden, egentligen startade allt där, säger han.

Förbundsdirektör Håkan Dahm förnekar bestämt att bestraffningar skulle förekomma på grund av åsikter.

– Jag har aldrig, och kommer aldrig, bestraffa någon för att man säger vad man tycker. Det strider mot mina tankar och mitt synsätt. Man har rätten att säga vad man tycker och det är någonting jag har talat om flera gånger inom organisationen, säger han.

Däremot påpekar han att det finns ett arbetsrättsligt system – på alla arbetsplatser – som används om någon missköter sig på jobbet. Och då deltar även facket.

– Men det handlar inte om att man säger vad man tycker, säger Håkan Dahm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om