Hög arbetsbelastning i förhållande till bemanning. Vakanta tjänster har inte tillsatts. Ökat antal incidenser kopplat till hot och våld. Överbeläggningar. Ökad övertid. Bristfällig planering vad gäller schema och arbetsuppgifter vilket leder till oro och inre stress. Bristfällig kommunikation mellan chefer och medarbetare.
Den långa raden av brister i arbetsmiljön anger skyddsombuden för Vårdförbundet och Kommunal som begär att arbetsgivaren ska vidta åtgärder.
Arbetsmiljön har länge varit dålig på vårdavdelning 37, akutenheten och på öppenpsykiatriska mottagningen på psykiatriska kliniken Universitetssjukhuset i Linköping berättar Kommunals ombud Leif Johansson. Framför allt är det en bristande bemanning i kombination med ett hårt tryck av patienter som orsakar problemen.
– Man har haft olika planer för att komma till rätta med problemen men situationen har inte förbättrats. Vi vill se en plan på hur sjuksköterskor ska rekryteras och hur de ska förmås att stanna, säger han.
För få platser
Bristen på personal har inneburit tuffa arbetspass och för mycket övertid för en del. I fackförbundens framställan som görs med stöd i arbetsmiljölagen, framgår att antalet incidenter kopplade till hot och våld har ökat.
– Det är svårt sjuka patienter som vårdas här, säger han.
Verksamhetschef Marita Ström bekräftar i stort fackförbundens beskrivning, men hon vill framhålla att en hel del ändå redan gjorts. Men grundproblemet är att psykiatrin har för lite resurser och det är en politisk fråga.
– Vi har för få platser på slutenvården. Vi har överbeläggning hela tiden. Politikerna i landstinget har velat satsa på primärvården och det är väl bra, men det hjälper inte dessa svårt sjuka människor. Det läggs mindre pengar på psykiatrin i Östergötland än i andra landsting och det märks nu, säger hon.
Är bekymrad
Marita Ström är bekymrad.
– Tack och lov har det inte hänt något än men om det fortsätter såhär så sätts patienternas säkerhet i fara. Personalen måste vara i både psykisk och fysisk balans för att klara sitt jobb.
Hon är orolig över att inte kunna ge den erfarna personalen bättre lön för att de ska stanna.
– Det skulle jag vilja, men det skulle bryta mot landstinget strikta policy.
Bekymrad över att de nyrekryterade sjuksköterskorna som så väl behövs inte stannar.
– De är unga och oerfarna och jobbet på slutenvården blir för tufft för dem. De erfarna är för få för att kunna stötta dem.
Fackförbundens framställan ska besvaras av arbetsgivaren senast den 18 november.