Facket på sommarjobbet

Det händer ofta att unga sommarjobbare inte skriver på ett anställningsbevis. Då vet de inte vilken lön de ska få och inga försäkringar gäller.

Mattia Widing, LO, besöker på onsdag unga sommarjobbare på arbetsplatser i Linköping för att prata rättigheter och skyldigheter i arbetslivet.

Mattia Widing, LO, besöker på onsdag unga sommarjobbare på arbetsplatser i Linköping för att prata rättigheter och skyldigheter i arbetslivet.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2014-06-24 13:58

Det säger Mattias Widing på LO-distriktet Mellansverige, som på onsdag besöker sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser i Linköping. Han pratar med dem om deras rättigheter och skyldigheter i arbetslivet. LO:s årliga kampanj ”Facket på sommarjobbet” pågår hela den här veckan i Östergötland. Under kampanjen kommer flera orter att få LO:s besök.

– Just på onsdag börjar vi på förmiddag på Lilla Torget i Linköping där alla intresserade kan komma och ställa frågor eller be om råd. Sedan går vi runt och besöker flera arbetsplatser där det finns ungdomar, säger Mattias Widing.

Förra året besökte LO-distriktet Mellansverige åtskilliga arbetsplatser i fyra län och träffade omkring 4000 ungdomar. I år hoppas man träffa minst lika många unga. Sommarjobbare och extrajobbare hör till dem som ibland har sämre anställningstrygghet. Och vissa problem återkommer år efter år.

– Tidigare år har frågor om oklara arbetsförhållanden, för låga eller helt uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb dykt upp från många unga vuxna. Därför är det väldigt viktigt att ungdomar skaffar sig rätt information, säger Mattias Widing.

Den höga ungdomsarbetslösheten kan ibland leda till att unga vuxna tror att de måste acceptera sämre villkor på arbetsmarknaden än sina äldre kollegor. Och det vill Mattias Widing och LO förhindra.

– Vi har alla samma rättigheter på jobbet. Man ska inte ha sämre villkor bara för att man är ung, säger han.

Fackets hjälptelefon.....

...är en viktig del av LO:s sommarkampanj. Dit kan alla ringa och det är helt gratis. Telefonnumret är 020 – 56 00 56 och hjälptelefonen är öppen vardagar mellan klockan 9 och 18.

Det går också att ställa en fråga på LO:s hemsida lo.se/ung

Vanliga frågor till hjälptelefonen är hur mycket man kan begära i lön, vad man gör om lönen inte betalas ut, hur fungerar det med OB-ersättning och om man måste jobba gratis i början innan man anställs på riktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!