Vid en olycka i USA under helgen omkom en pilot i en F 18 från USA:s uppvisningsteam Blue Angels. Man misstänker att en fågelkollision kan ha legat bakom olyckan.
För några veckor sedan råkade ett Gripenplan från F 21 ut för en kollision med en större fågel, en stor svan.
Huven spräcktes men piloten kunde landa utan problem.
Man tvingades dock nödfälla huven vilket innebär att den sprängs loss av en sprängtråd runt huvens sarg.
En nödsprängning ska inte bakvägen kunna utlösa räddningssystemet. Piloten vid haveriet på F21 upplevde att huven splittrades strax innan han sköts ut vilket pekar på att det var utskjutningen, inte en fågelkollision, som splittrade huven.
I serien "flygsoldat Bom" kom den fågel som sögs in i motorn på hans "flygande Tunna" ut grillad bakom planet.
På riktigt ska den helst komma ut mosad i småbitar.
En modern jetmotor innehåller flera turbiner, skivor försedda med ett stort antal små skovelblad vilka roterar med tiotusentals varv mer minut.
De finns både i motorns kalla del, där insugningsluften komprimeras och i den varma delen där bränsle sprutas in och antänds.
Alla motorer till jetflygplan, flygplan både civila och mitära testas genom att man skjuter man in fågelkadaver in i motorn.
Det som i värsta fall kan hända är att skovelblad slås sönder och lossnar. Även om motorn är inkapslad kan skovelblad tränga ut och skada planet. Dessutom kan det uppstå kraftig obalans i turbinerna.
När motorn arbetar råder också en balans mellan trycket i motorns olika delar.
Om balansen störs så kan en jetmotor baktända och sker det flera gånger med kort mellanrum kan man få problem med dragkraften
Motorerna i Gripen är enligt Fredrik Fryklund på motortillverkaren Volvo Aero utprovade för att kunna klara av en fågel.
Däremot kan en större fågelflock eller flera stora fåglar bli ett problem.
Det är därför det då och då hörs smällar från Saab och Malmenfältet när man skrämmer bort fågelflockar vid start och landningsbanorna.