Den tidigare så hånade skolmaten börjar få status. Linköping har inte mindre än två namn nominerande av organisationen White guide junior till utmärkelse för kvalitetet och omsorg i den offentligt lagade maten. Åsa Kullberg, chef för Linköpings kost och restaurang har nominerats till årets måltidschef och så kommunalrådet Jakob Björneke (S) som slåss om titeln årets skolmatspolitiker med nio andra kommunpolitiker.
– Första gången jag är nominerad till ett nationellt pris så det känns roligt, säger Jakob Björneke som också är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Som skolpolitiker var priset inte helt nytt för honom, det är känt i skolmatskretsar.
Är det för att du har räddat korven eller att du har gjort det möjligt att äta växtbaserad skolmat som du nominerats, tror du?
– Jag har ställt mig samma fråga och kommit fram till att det nog är den oväntade kommunikationen, säger han med ett skratt.
Skämt å sido så ser han utnämningen som ett kvitto på det arbete som gjorts, både från politiskt håll och från tjänstemannahåll för att höja kvaliteten på skolmaten
Hans egen relation till skolmat är god.
– Numera äter jag bara skolmat när jag besöker skolor. Men jag tyckte att maten var rätt god när jag gick i skolan – för ganska länge sedan nu.
Vad ligger på tallriken om du får bestämma korv eller grönt?
– Numera en kombination. Kan tänka mig att både ock borde fungera. Gärna mera växtbaserat, men med en mindre korv bredvid.
Skolmatschef Åsa Kullberg är också nöjd över nomineringen.
– Jag är jätteglad. Det känns helt fantastiskt att vara en av tio måltidschefer som White Guide Junior klassar som de mest framstående i Sverige just nu. Bara det är en vinst för mig.
Hon framhåller att det är alla duktiga medarbetares förtjänst att hon blivit nominerad.
Vad betyder det för skolmatens status med sådana här tävlingar?
– Det har stor betydelse. Jag tror att alla människor vill känna stolthet över sitt jobb. Den här typen av tävlingar lyfter fram att skolmaten är viktig och att många skolrestauranger lagar mycket mat från grunden av livsmedel med hög kvalitet, och som ser eleverna som gäster.
Det känns som att klagomålen på skolmaten har minskat, eller?
– Vi har få klagomål, vilket är positivt och minst lika viktigt som att få utnämningen årets måltidschef.
Trettonde september avgörs vem som – bland flera titlar – får titulera sig årets skolmatschef och årets skolmatspolitiker.