– Han brukar titta efter fåglar, det är hans stora intresse. Han ser en stor vit klump som ligger där och säger ”jag måste köra tillbaka och kolla”, berättar Sara Thollander.
Föräldrarna gick ut för att se efter vad det var – och hittade en enorm jätteröksvamp.
Mamma Sara hade en gång på en cykelsemester i Skåne ätit just jätteröksvamp. Eftersom hon kom ihåg att den kan vara god att äta togs den med tillbaka till bilen.
Där möttes den av blandade reaktioner.
– Det var coolt. Vi trodde att först att det var en fågel och det är inte så kul när pappa ska stanna för fåglar, säger Josefin.
– Den luktade äckligt, säger Astrid.
Jätteröksvamp går alltså att äta, så länge den fortfarande är vit. Än så länge har bara grannen hunnit prova, som fått en fjärdedel av svampen.
– Vi måste ju börja testa med grannen så den inte är giftig, skämtar äldre sonen Johannes Thollander.
Ikväll ska familjen dock testa att tillaga svampen för första gången.
– Vi ska göra en wok med svamp, zucchini och kött. Det får bli mat för resten av veckan, säger mamman.
Innan svampen hunnit torka kommer ingen rök från den, och tillagningen blir till Astrids besvikelse.
– Men snälla ät inte upp den så jag kan hoppa på den!
Många håller sina svampställen hemliga, gäller det även era röksvampar?
– Japp, säger Sakarias.
Men det är lite sent nu, när ni sagt att det var i Skeda Udde?
– Inte exakt var! Och våra kantarellställen kommer vi aldrig dela, säger Johannes.