Färdtjänst och sjukresor kan snart bokas via telefonister i Senegal. Samres utbildar nu 32 senegaleser i svenska under nio månader.
- När en person är motiverad och duktig på språk så lär man sig snabbt, säger Niklas Najafi, affärsområdeschef på Samres. Vi valde Senegal när vi sökte efter ett land med bra utbildningssystem och med en stabil demokrati.
Samres vill att den nya beställningscentralen i Senegal ska vara igång i februari nästa år. Redan i dag kan den som bokar sin färdtjänst eller sjukresa få prata med en telefonist utomlands, ungefär hälften av alla resor i Linköping bokas via Estland och Moldavien. Personalen där har också lärt sig svenska av Samres, och enligt Niklas Najafi har bristande språkkunskaper inte varit något klagomål som Samres fått till sig från kommunerna. Charlotta Holmgren är verksamhetsansvarig för färdtjänsten i Linköping.
- Klagomålen på färdtjänsten gäller främst förseningar, men på beställningscentralen enskilt handlar klagomålen mest om språket, säger Charlotta Holmgren. Jag tror att det ofta bottnar i oro från kunder som vet om att den som bokar resan finns utomlands.
Operatören matar in beställningarna i ett datasystem som planerar resorna, och Charlotta Holmgren upplever inte det behövs en personlig lokalkännedom. Hon känner inte någon oro för om Linköpings färdtjänst skulle bokas via Senegal framöver.
- Jag har besökt beställningscentralerna i Moldavien och Estland, och kommer den i Senegal vara lika väl utrustad och ha lika duktig personal, så ser jag inte något problem med om det skulle bli så, säger Charlotta Holmgren.
Linköpings kommun ställer språkkrav i upphandlingen av färdtjänsten, men de kan till exempel inte ställa krav på att tjänsten ska utföras i Sverige. Charlotta Holmgren ser heller inget behov av det.
- Vi ringer upp fyra kunder varje dag och ställer frågor om deras resa med oss, och vi har till 90 procent nöjda kunder, säger Charlotta Holmgren.
I höst blir det klart vilka områden som de nya operatörerna i Senegal ska arbeta mot.