Färdtjänsten kan inte ta hennes eloped

Britt Svalins son ska gifta sig på lördag, men hon kan inte komma på bröllopet. Hon är nämligen beroende av sin eloped, och färdtjänsten vägrar låta henne ta med den.– Jag förstår inte, det här är ju mina ben, säger hon.

En eloped klassas, tvärtemot en elrullstol, som ett fordon eftersom den har ett styre.

En eloped klassas, tvärtemot en elrullstol, som ett fordon eftersom den har ett styre.

Foto: Daniel Bennelid

Linköping2014-08-02 20:30

Efter fem stroker bar inte benen längre och Britt Svalin, 79, köpte en eloped, en eldriven rullstol med styre. Hon har haft den i två och och är väldigt nöjd. Enda problemet är att färdtjänsten inte vill ta med den, som de gjort tidigare. När sonen gifter sig i Grebo på lördag kan hon inte ta sig dit.

– Nu sitter jag och ringer runt till alla taxibolag och jag har även varit hos kommunen. Men de hänvisar bara till att politikerna bestämmer och säger att de inget kan göra, säger Britt Svalin.

Beslutet att inte tillåta elopeder i färdtjänstfordon tog Samhällsbyggnadsnämnden förra året. Motiveringen är att man inte kan garantera säkerheten, att en eloped inte kan fästas ordentligt. Dessutom får inte ett fordon transporteras i ett annat fordon.

Men bröllopet är ju på lördag, kan ni inte göra ett undantag?

– Eftersom hon kan förflytta sig till ett bilsäte så kan vi inte det. Vi kan erbjuda henne mer hjälp att komma in och ut ur bilen, men det förutsätter ju såklart att någon kan hjälpa henne i kyrkan sedan, säger Anita Wassholm Karlsson.

Norrköpings tidningar har skrivit om 82-åriga Kerstin Petrén Eriksson som inte fick ta med sin eloped i färdtjänsten. I hennes fall backade Norrköpings kommun, och Britt Svalin hoppas att Linköping nu ska göra likadant.

– De kan ju bara fälla ner sin ramp och så kör jag upp själv. De behöver inte ens lyfta den, säger hon.

För Britt Svalin är elopeden en stor hjälp i vardagen och gör att hon kan vara självständig trots sviterna efter sina stroker.

– Jag kan uträtta mycket, jag har till exempel åkt hela vägen till Tornby och köpt blomlådor.

Anita Wassholm Karlsson på kommunen menar att elopeden är tänkt som ett alternativt transportmedel

Är tanken att hon ska åka hela vägen till Grebo med sin eloped?

– Hon har möjlighet till ledsagare från hemtjänsten eller så kan hon ansöka om en elrullstol.

Men om man vill ha eloped för att vara självständig och då nekas färdtjänst, blir det inte lite av ett moment 22?

– Jag förstår att man kan tycka så, men färdtjänsten tar bara ansvar för transporten till målet och då har nämnden bestämt detta av säkerhetsskäl, säger Anita Wassholm Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om