Utmed E4 genom länet finns två kontrollplatser för tung trafik, Ringeby i Norrköping och Tift utanför Linköping. Stationerna har utrustning för att bland annat göra bromstester och kontrollera fordonens vikter, och inspektionen som görs av bilinspektörer är nästan lika noggrann som på den vanliga besiktningen hos Svensk bilprovning.
-- Det är mycket farligt gods på vägarna, och här är vi mycket observanta, säger Jan Leander.
Anders Harryson från Urshult i Småland har vinkats in till kontrollplatsen, en av många chaufförer som kör farlig last på E4. 35 ton uttjänta batterier ska gå till återvinning i Landskrona.
-- Jag kör allt från hushålls-plast till aluminiumskrot, säger han, och visar upp körkort, godsdeklaration och transportkort för polisen.
En kontroll visar att ekipaget saknar en etikett, där det framgår att lasten består av frätande syra.
-- Du får ett föreläggande, och skylten bak på bilen måste du åtgärda före nästa transport. Annars är allt bra, tillägger Leander.
Under ett år transporteras 18 miljoner ton farligt gods på östgötavägarna. Men polisen hinner inte inspektera mer än en bråkdel av de här vägtransporterna. Det förekommer också att chaufförerna tar bort skylten med farligt gods för att komma fram snabbare.
-- Då slipper man besiktningen när man ska ta passagerarfärjan över till kontinenten. Häromdagen kontrollerades ett fordon som var lastat med fyra tunnor hascholja, som är mycket brandfarligt. Ekipaget saknade skyltar för farligt gods, och föraren fick lämna lasten för att kunna fortsätta färden.
Leander anser att den vanligaste förseelsen är att förarna bryter mot kör- och vilotiden. I dag är det penningböter på 1 200 kronor när föraren sitter bakom ratten mer än den tid som körreglerna tillåter. Det finns också de som har färdskivare som inte fungerar.
Men från den 1 januari 2005 träder en ny förordning i kraft som innebär att straffet för den som hindrar eller försvårar polisens kontroll av färdskrivare skärps., från penningböter till dagsböter.
-- När jag började kontrollera tunga fordon för omkring 25 år sedan var det vanligt med fel och brister på bilar och släp. Många fick körförbud. Men det har blivit mycket bättre, inte minst fordon som kommer från östeuropa och Baltikum.
Yrkesföraren Johnny Andersson från Kävlinge tas in på kontrollplatsen. Han kör returpapper, måndag till fredag, året om.
-- Jag förlorade ett stänkskydd i blåsten i natt. Annars är bilen okej, tror jag.
Kontrollen ger inga anmärkningar, och Johnny Andersson kan fara vidare.
-- Det är första gången på två år som jag åker in i en kontroll. Så det blir inte så ofta, säger han.
Jan Leander anser att de flesta chaufförer är hyggliga, och det finns de som tycker det är bra att polisen gör fordonskontroller. Det finns till och med förare som anser att polisen gör för få kontroller på vägarna. I ett fall åkte en chaufför självmant in på kontrollplatsen, och ville att polisen skulle göra ett föreläggande på fordonets däck.
-- Skriv på däcken. Det är enda chansen att få åkarn att byta de dåliga däcken, sade han.