Färre elever klarar gymnasiet

Färre Linköpingselever klarade gymnasiestudierna i år än förra året. Skillnaden är ytterst liten, bara en procentenhet. Skillnaderna mellan olika skolor är större, men också mellan olika program och mellan killar och tjejer.

Neråt. 16 procent av Linköpingseleverna på de kommunala gymnasieskolorna slutförde inte sina studier. Det är en procent mer än i förra året.

Neråt. 16 procent av Linköpingseleverna på de kommunala gymnasieskolorna slutförde inte sina studier. Det är en procent mer än i förra året.

Foto: Mostphotos

LINKÖPING2017-10-09 20:00

Av alla Linköpingselever som lämnade de kommunala gymnasieskolorna i våras slutförde totalt 84 procent studierna. Det är en endaste procentenhet mindre än året innan och lika mycket som 2015.

Det fanns en skillnad mellan killar och tjejer. Totalt 86 procent av tjejerna slutförde studierna men bara 82 procent av killarna. Förra året, 2016, låg killar och tjejer precis lika.

Skolorna skiljer sig åt. På Berzan går det uppåt. 86 procent av eleverna tog examen 2016, 88 procent 2017. På Folkunga går det nedåt: 94 procent tog examen förra året och 89 procent i år. Det är lika många som på Katedralskolan som därmed har ökat med en procentenhet jämfört med i fjol.

Birgittaskolan är siffrorna betydligt sämre på det högskoleförberedande programmet: bara 46 procent tog examen. Det var varken mer eller mindre än året innan.

Birgittaskolans yrkesprogram är det fler som slutför gymnasiestuduierna, nästan 59 procent i år var en höjning med med två procentenheter – men det är långt sämre än 2015 då 77 procent tog examen.

Ljunkan klarade nästan 80 procent examen från yrkesprogram, fem procentenheter färre än året innan, men tre procentenheter bättre än 2015.

Det är stor skillnad mellan olika program på olika skolor. Varenda elev på Katedralskolans humanistiska linje slutförde sina studier i år. Också på restaurang- och livsmedelsprogrammet, Anders Ljungstedts gymnasieum, klarade alla eleverna sin examen.

Stor skillnad blev det på naturvetenskapsprogrammet där 91 procent av Katedralskolans elever tog examen, 87 procent av Berzans men bara 29 procent av Birgittaskolans.

Anledningarna till att eleverna inte tar sin examen varierar mellan olika skolor. Många elever på de teoretiska programmen har underkänt i allt för många ämnen, många klarar inte gymnasiearbetet, eller kraven i svenska.

På de yrkesförberedande programmen är det fler som inte klarar engelskan och matten.

– Det pågår en analys av resultaten ute på skolorna, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande i Bildningsnämnden, så vi återkommer så småningom till frågan om orsakerna och hur resultaten kan förbättras.

Frånvaron från skolan varierar också mellan de olika kommunala skolorna. På Birgittaskolan är 20 procent av eleverna frånvarande – och i årskurs tre är mer än 30 procent borta.

Varför är så många frånvarande?

– Vi vet inte riktigt, säger Karin Granbom Ellison, de här resultaten analyseras också. Jag har hört att en viss förklaring kan vara att eleverna arbetar när de går i årskurs tre, och då ökar frånvaron.

Birgittaskolans siffror kan jämföras med totalt 16 procents frånvaro på Ljunkan, 10 på Berzeliusskolan, 12 procent på Folkungaskolan och 11 på Katedral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om