Det visar en ny rapport som presenteras av forskningsledaren Göran Nilsson på väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping.
-- Det största trafiksäkerhetsproblemet är de som kör för fort på de svenska vägarna, anser han.
Mer än varannan bilist, eller 60 procent, kör fortare än hastighetsgränserna. Den dåliga efterlevnaden skördar 150 till 200 dödsfall varje år. De som nonchalerar bilbältet är cirka 10 procent.
-- Alkoholpåverkade förare har en dramatisk riskökning i trafiken. En förare som struntar i en regel bryter ofta mot två eller flera.
Två av tusen kör rattonyktra, och tillsammans med obältade förare svarar den här gruppen för 50 till 100 dödsfall per år.
Det innebär att om alla de tre åtgärderna efterlevdes kan minst 250 liv sparas varje år i trafiken. Det innebär att Nollvisionens mål om högst 270 omkomna år 2007 kan uppnås.
-- Vi kan med lätthet nå målet, men om efterlevnaden skall öka måste andra åtgärder än som finns i dag sättas in. Men här går det trögt.
Göran Nilsson pekar på tekniska system som kan bidra till att trafiksäkerheten förbättras. Förutom alkolås som redan finns på marknaden kan system som hindrar bilisten att köra fortare än exempelvis 130 km/tim installeras.
-- Det går enkelt att programmera om en bilmotor så att den går fortare än standardversionen. Varför kan man inte göra tvärtom, och strypa hastigheten, undrar han.
Bältespåminnare som piper om inte bältet är påsatt kan ersättas med ett system som gör det omöjligt att starta bilen utan den här säkerhetsdetaljen.
-- Vi konsumenter är manipulerade. Bilindustrin betalar 23 000 kronor i reklam för varje tillverkad bil. Att bygga in nya säkerhetssystem i bilarna kan inte kosta särskilt mycket. Men det finns inget sådant intresse hos biltillverkarna. Det handlar i stället om fler hästkrafter, och starkare motorer.
Göran Nilsson anser att EU kan bidra med att säkerheten förbättras. Där finns samma målsättning som i Sverige, nämligen att satsa mer resurser på hastighet, bälte och onykterhet.