Fastighetsägare kritiserar kommunens service

Linköpings fastighetsföretag rankar kommunen relativt högt i den årliga undersökningen från branschorganisationen Fastighetsägarna. Men på frågan om kontakten med tjänstemän har kommunen rasat nio procent senaste åren.

Utreder. David Björnberg presenterade den årliga undersökningen från branschorganisationen Fastighetsägarna.

Utreder. David Björnberg presenterade den årliga undersökningen från branschorganisationen Fastighetsägarna.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-04-09 20:30

– Det är egentligen lite speciellt att det totala betyget är högt i Linköping. Normalt brukar städer med hög byggtakt sjunka lite i totalbetyget, säger David Björnberg på Fastighetsägarna.

Organisationen har ställt frågor till fastighetsföretag sedan 2006 och gjort mätningar. I Linköping är det cirka 70 representanter som har svarat. Med hjälp av ett ett medelvärde på de 14 frågorna har man tagit fram ett index på 100 utifrån resultatet vid första mätningen, 2006. Över 100 är positivt, och under är negativt. Linköping hamnar på index 98, vilket anses bra. På frågan om företagarna anser att näringsklimatet är gynnsamt hamnar Linköping på 81, vilket är högst bland de 20 kommuner som tillfrågats. Frågorna handlar bland annat om service, handläggning och avgifter i Linköping. När det gäller service som kommunikationer så blir det högt betyg i de flesta tillfrågade kommuner. Men på frågan om planärenden fungerar smidigt ligger linköping på index 39. Det är fortfarande högt jämfört med andra tillfrågade kommuner, enligt undersökningen.

Mycket tyder alltså på att näringsklimatet är gott i Linköping. Däremot finns det en punkt där Linköping har backat senaste åren. Det handlar om kontakten med tjänstemännen.

Vid mätningen 2011 låg den siffran på drygt 45, och för 2016 ligger den på ungefär 31.

Vad är orsaken till det?

– Det vet vi inte. Men det är som sagt inte ovanligt i kommuner som bygger mycket. När mätningen presenterades på tisdagen påpekade flera repesentanter för fastighetsföretag påpekade att de kände igen sig i mätningens resultat om tjänstemännen. Eva Lindstén från Lindsténs fastigheter var en av dem.

– Jag tycker att det är svårt att hitta människorna på kommunen. Webbsidan blir allt modernare men det känns som att avståndet till tjänstemännen har ökat. Jag skulle vilja ha en tydligare hantering, bra kontaktlistor på webbsidan så att jag lättare kan hamna hos den jag pratade med senast, säger hon.

Linköpings kommun är medveten om problemen, inte minst har man fått liknande signaler i Svenskt näringslivs stora, årliga kommunranking.

– Vi vet om det här och prioriterar frågan. Det är av yttersta vikt att företagen får den bästa tänkbara servicen. Vi har inlett ett arbete som heter Företag i fokus. Det kommer vi att utöka närmaste tiden. Exempelvis handlar det om större delaktigthet vid upphandlingar, säger Erik Nellmark på kommunala näringslivsbolaget Nulink.

De tillfrågade fastighetsföretagen i Linköping anser också att kommunen är engagerad i utvecklingen av centrum. Däremot är trenden nedåtgående när det gäller tron på stadskärnans konkurrenskraft. Här finns dock många faktorer som kan ha påverkat utslaget, bland annat byggen och uppgrävda gator samt ökad konkurrens genom e-handel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!