"Fastighetsägarna är också företagare"

Det finns bara en rekommendation för hur Cityfastighetsägarna ska hantera hyresrabatt till utsatta företag. Det ska föras en dialog mellan parter.

Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping.

Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2020-05-22 06:00

Det finns inga generella regler om vad fastighetsägarna ska göra när det gäller hyresrabatt, enligt Rikard Norman, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping. Fastighetsägarna har cirka 200 medlemmar i Linköping, varav ett 20-tal är medlemmar i Cityfastighetsägarna.

– Man måste förstå att fastighetsägare också är företagare. Det är viktigt att ha det med i perspektivet. De flesta vill hjälpa till, men det är upp till respektive fastighetsägare att bestämma utifrån sina egna förutsättningar. Vår linje är att parterna ska föra dialog och det är tråkigt om någon hyresgäst upplever att de inte har kunnat ha en bra dialog. Vår bild är att medlemmarna försöker så gott de kan, säger Rikard Norman.

Han säger sig ha full förståelse för de drabbade företagarna men anser också att hyresrabatten inte får orsaka att krisen flyttas till fastighetsägarna i stället.

– Hyresrabatten är formad så att för varje krona som staten betalar ut står ett fastighetsföretag för minst lika mycket. Vi har hört att vissa hyresgäster krävde att slippa betala hyra direkt och då skar det sig mellan parterna.

Hyresvärdar som har gett rabatt på fasta lokalhyreskostnader kan ansöka om stödet hos Länsstyrelsen från den 1 juli 2020. En hyresvärd kan få 50 procent av den rabatt som hyresvärden och hyresgästen har kommit överens om för perioden 1 april till och med 30 juni, men stödet kan aldrig bli högre än 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!