Lunchtid, måndag. Lysrörsljus och gnissel från kundvagnar med slitna hjul. Det är full rörelse inne på Skäggetorp centrum, familjer som storhandlar inför en ny vecka, ett par pensionärer med varsin kaffe på gallerians fik. På en pelare hänger en blå skylt som påminner besökarna om att hålla avstånd. Bredvid den en ung kvinna som stannat till för att prata med oss.
– Jag har inte tagit vaccinet, jag vill först känna mig säker på vad det är jag får in i kroppen. Jag tycker att det är konstigt att man hittat ett läkemedel så snabbt mot den här sjukdomen, säger hon.
Kvinnan berättar att hon är student och att hon hört mycket dåligt om vaccinet, bland kompisar och på sociala medier. Hon säger att hon läst på sociala medier om personer som mått dåligt av vaccinet och att hon själv inte är beredd att ta en risk.
– Mina närmaste vänner säger att jag borde vaccinera mig, men jag vill inte chansa.
Kvinnan vill inte uppge sitt namn. Det vill ingen av de icke-vaccinerade som vi pratar med. Hon är dock inte ensam i sina tankar här i stadsdelen. Så sent som i slutet på augusti hade endast drygt 60 procent av invånarna i vissa delar av Skäggetorp vaccinerat sig med en första dos mot covid-19.
– Jag får se om jag ändrar mig framöver, kanske om jag ska resa utomlands, säger kvinnan innan hon går vidare.
Nyckelringar, lådor och mobilskal. Disken inne i butiken Teknikhuset är full av diverse prylar. Bakom den står Assan Abu Tabikh, redo att betjäna kunderna som kommer in. Han delar Ghadahs upplevelse.
– Vissa lyssnar tyvärr mer på varandra än på experter och vårdpersonal. Det sprids väldigt mycket felaktig information i sociala medier och i diverse appar. Det uppges att vaccinet är farligt, att det ger sjukdomar och att man förlorar fertiliteten.
Det är två dagar kvar tills det svenska samhället öppnar upp och återgår till ett slags normalläge. Faeza Butres Alyona, som nu står med fulla matkassar i händerna utanför Salam Livs, hoppas att information om vaccinet kommer fortsätta spridas även framöver.
– När samhället öppnar så är det de icke-vaccinerade som kommer drabbas allra hårdast. Man måste öka medvetenheten bland vissa grupper i samhället. De flesta svenskar har vaccinerat sig för att de litar på systemet men det är inte alla som gör det här.
Faeza bor själv i Berga – ännu ett av de områden i Linköping där vaccinationsgraden är låg.
– Där har jag hört folk säga att vi som tagit vaccinet kommer att dö inom två år. Samtidigt har jag en släkting i Irak som vägrat ta vaccin och nu ligger på intensivvårdsavdelning efter att ha fått corona.
Vi byter några ord med Fathma Muhammed. Hon är inte en person som väntar på att någon annan ska informera hennes nära och kära. Hon arbetar som lokalvårdare på universitetssjukhuset och har sett konsekvenserna av coronaviruset på nära håll.
– Jag har faktiskt informerat både vänner och grannar om vaccinet. Flera har blivit mer öppna för att ta det, säger hon och fortsätter:
– Mina barn har också varit oroliga men jag har förklarat för dem att allt dom hör bara är snack och inget att lyssna på. Man får lite ont i armen och sedan är det inget mer med det. Jag ska fortsätta kämpa för att fler ska ta vaccin.