Felfritt ljud saknar pristak

Välljud i musikanläggningen kan kosta hur mycket som helst för nörden med öron känsliga för störande brus och knaster.

Via nätet når den datoriserade lyssnaren tiotusentals radiostationer över hela världen, med eller utan SR:s dyra DAB-fiasko.

Via nätet når den datoriserade lyssnaren tiotusentals radiostationer över hela världen, med eller utan SR:s dyra DAB-fiasko.

Foto:

LINKÖPING2010-02-11 07:00

- Har du en musikanläggning för drygt två miljoner kronor är det nog inga problem att köpa ett par, tre meter långa högtalarkablar för kanske 250 000 kronor.

Denna häpnadsväckande kundprofil levereras av experten Lasse Tidman på Lefflers butik i Linköping. Men han är mer sansad och vardagsförankrad än det extrema prisexemplet:

- Många är skeptiska till att lägga för mycket pengar på kablar och det kan jag förstå. Men det går att höra skillnader och om kunden upplever ljudet som bättre så är det så, även om det finns de som hävdar att det kan handla om psykologi kopplad till vetskapen om att man har köpt något riktigt dyrt.

Finns det inget samband mellan pris och kvalitet?

- Jo självklart. Men dubbelt så dyrt är inte dubbelt så bra, slår Lasse Tidman fast.

Analogt och digitalt

2010 lever gamla tiders Hifi-nördar på undantag med sin ljudkvalitet förankrad i vinylskivornas analoga mjukhet där musiken strömmar genom milda rörförstärkare.

Nutidens lyssnare har kapitulerat för ett brusfritt, vassare och bantat digitalt CD-ljud som teknikerna har skalat av till ett ännu magrare, metallhårt och elektroniskt smalt Mp3-format.

- Med den digitala hanteringen försvinner en del av dynamiken eftersom ljudet komprimeras eller packas ihop. Informationen från en vinylskiva får till exempel inte plats på en cd, förklarar Andreas Bergqvist på HI-FI Klubben.

På ryggen till hans svarta t-shirt citeras författaren Oscar Wilde "Music is what feelings sounds like".

Det verkar som om din filosofi om musik och teknik är en ständig resa fram till kundens öron.

- Ljudupplevelsen är personlig och subjektiv. Alla kundsamtal kan bara sluta i rådet "använd dina öron".

För ett tjugotal år sedan var ljud­butiken Mozart ett paradis för finsmakare, de som inte byggde själva. Här provlyssnade köparen apparatkombinationer i samarbete med en engagerad expert.

Pris och psykologi

Om man köper riktigt dyra grejer, är det vetskapen om priset, psykologin eller örat som bestämmer vad som är bra?

- Anläggningens delar måste hänga ihop. Ju dyrare det blir desto mer pengar betalar du för en liten, men ändå viktig, skillnad. Visst, man ska inte underskatta placeboeffekten men självklart finns det vana lyssnare som ringar in och hör tydliga skillnader i blindtester. Exempelvis mellan olika kablar, förklarar Andreas Bergqvist.

Provspela hemma

Osäkra kunder får ta med grejorna hem. Provspela i vardagsrummet för att få en optimal anläggning anpassad till det egna behovet, rummet och uppfattningen om vad som lät som ett bra ljud.

- Rummet har stor betydelse för slutresultatet och därför bör man pröva anläggningen hemma innan man köper, konstaterar Lasse Tidman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!