- Försvarsmakten har vetat en lång tid att vi varit för många i köket. men nu låter man den nya entreprenören, Sodehxo, göra skitjobbet att säga upp oss, säger Tina von Zeipel Rosenstam.
Hon och fyra kollegor får lämna militärköket vid Malmen när den nya entreprenören nu tagit över sedan oktober i fjol.
Det är lite oklart när personalen ska gå, papperen är inte påskrivna, och de har ett års uppsägningstid.
- Det är inte riktigt skarpt läge än, säger Tina von Zeipel Rosenstam.
Vad som upprör de som får gå är att om försvaret hade sagt upp dem så hade avgångsvillkoren varit annorlunda. Då hade försvarsmaktens trygghetsavtal gått in som har bättre villkor än det privata näringslivets avtal.
- Det känns som en försämring. Det är helt andra resurser vi pratar om. Där finns till exempel fem års efterskydd. Vi hade haft andra möjligheter, så är det.
Personalen har inget emot Sodehxos övertagande som sådant, tvärtom:
- Vi är väldigt positiva. Det är större öppenhet och nu lagar vi annan och roligare mat. Vi har förkovrat oss.
Personalgruppen i köket är mellan 40 och 55 år gamla med långa anställningstider inom försvarsmakten.
- Jag har bara åtta år, men flera har varit här både 25 och 30 år. Ännu mer undrar man då varför försvarsmakten inte tar hand om sin personal, säger Tina von Zeipel Rosenstam.
Personalen sägs upp efter principen " Sist in, först ut". De som blir kvar får pensionsåldern höjd från 63 till 65 år men får behålla sina 35 semesterdagar per år från försvarsmakten.