Fick vänta sju veckor på beslut från BUP

Barn och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, i Linköping kritiseras av JO för långsam handläggning av en begäran om journalkopior.

Skyndsamt. Enligt tryckfrihetsförordningens offentluighetsprincip ska en begäran om utlämnande av handling handläggas skyndsamt.

Skyndsamt. Enligt tryckfrihetsförordningens offentluighetsprincip ska en begäran om utlämnande av handling handläggas skyndsamt.

Foto: Lars-Göran Norlin

Linköping2017-08-16 05:30

Det tog BUP sju veckor innan den minderåriga patientens mor fick besked om att hon inte får ta del av patientens journal. Så lång tid får det inte ta, enligt justitieombudsmannen Lilian Wiklund. Enligt offentlighetsprincipen ska en sådan begäran handläggas skyndsamt, det vill säga samma dag eller möjligen inom ett par dagar.

Normalt har vårdnadshavare rätt att ta del av sina barns journal, men i detta fall ville av olika skäl inte patienten att modern skulle få tillgång till journalen.

I vissa fall har minderåriga enligt hälso- och sjukvårdslagen rätt att själva bestämma om frågor som rör hälso- och sjukvård. Personalen på BUP ansåg att det aktuella fallet var ett sådant. De fick också senare stöd för sin bedömning av Kammarrätten i Jönköping till vilken modern överklagat BUP:s avslag.

Det är alltså inte BUP:s bedömning av patientens rätt att förfoga över sin journal som kritiserats av JO, utan det faktum att det tog så lång tid att komma fram till ett beslut. BUP kritiseras därför även om JO har förståelse för att personalen i detta fall kan ha upplevt sekretessprövningen besvärlig.

Region Östergötland har i sitt yttrande till JO medgivit att det tagit för lång tid att handlägga ärendet och lovar att BUP framöver ska ha en större medvetenhet om offentlighetsprincipens skyndsamhetskrav.

Detta är JO

Justitieombudsmännen (JO) granskar att myndigheter och tjänstemän följer gällande lagar och andra författningar. Tillsynen omfattar både statliga och kommunala myndigheter.Källa: JO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om