Ökade råvarupriser ett problem för Linköpings bagerier

Ökande produktionskostnader tvingar bagaren Leif att höja priset. "Det kanske finns en smärtgräns när det inte längre går."

Alla bagerier Corren pratar med har tvingats höja sina priser till följd av den höga kostnaden på bland annat smör, socker och grädde.

Alla bagerier Corren pratar med har tvingats höja sina priser till följd av den höga kostnaden på bland annat smör, socker och grädde.

Foto: Elina Mattsson

Linköping2022-07-01 11:00

Priset på råvaror och livsmedel har ökat med drygt 18 procent sedan i fjol, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Smör, mjöl och grädde är några av de varor som blivit dyrare. För Linköpings bagerier har de höjda produktionskostnaderna tvingat bagerierna att sälja sina produkter dyrare.

– Som det är nu har man inget val, det går inte längre att driva företaget om man inte höjer i takt med att våra råvaror blir dyrare, säger Leif Abrahamsson, ägare av Åkessons Hembageri i Linköping.

Han har fått öka sina priser med ungefär två kronor per bulle.

– Jag brukar höja en gång om året, men nu har jag redan gjort det en gång i år och det kommer bli en gång till. Jag vill inte öka mer än jag behöver, man vill ju inte skrämma kunderna, säger Leif Abrahamsson.

undefined
Priset på livsmedel har ökat med drygt 18 procent sedan förra året.

Anledningen till att priset ökat är flera. Ukraina är en av världens största exportörer av bland annat vete och majs. Sedan kriget utbröt har flera miljoner ton fastnat i landet. Utöver att det blir brist på vete, gör det också att foder till djur blir dyrare och att priset på ägg och mejeriprodukter går upp. Höga transportkostader och logistikkaos i spåren av pandemin påverkar också priserna.

– Man ser ju att priset ökat på nästan allting. Det är tråkigt att det kom precis efter pandemin bara, säger Leif Abrahamsson och fortsätter:

– Det är lättare att höja för kunderna i butiken än för leveranskunder, där är det lite känsligare. Då byter de kanske leverantör och tar något som är billigare.

undefined
"Det är lättare att höja för kunderna i butiken än för leveranskunder. Då byter de kanske leverantör och tar något som är billigare", säger Leif Abrahamsson.

Ett annat bageri i Linköping berättar att de höjt priset men fem kronor per limpa. Samtidigt är bagerierna samstämmiga. Än så länge har det höjda råvarupriset inte påverkat försäljningen nämnvärt. Men oron om att det i längden kan innebära förluster finns.

Louise Pettersson jobbar på Lilla brödboden i Vidingsjö.

– De flesta kunderna vet om att priserna går upp. Man ser ju det i livsmedelsbutiker också, så de är ändå ganska förstående. Däremot är det många som väljer att handla mindre när de märker att det börjar bli dyrt att handla, säger hon.

Hos Leif Abrahamsson ser det liknande ut.

– En del verkar ju inte ha lyssnat på nyheterna över huvud taget, men de flesta är förstående – de ser vad som händer i resten av världen. Det kanske finns en smärtgräns när det inte längre går. Det vet man ju inte förrän det är försent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!