Finkrog satsar på gatumat

I storstäderna ser man dem överallt – matbilarna. Nu börjar food truck-rörelsen bli stor även i Linköping. I maj öppnar ShinNori sitt rullande kök och fler är på gång.

Anh Cam och Fung Kha har drivit restaurang i Linköping i elva år. Nu satsar på en rullande verksamhet också, matbilen Yatai.

Anh Cam och Fung Kha har drivit restaurang i Linköping i elva år. Nu satsar på en rullande verksamhet också, matbilen Yatai.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-04-24 12:00

Shin Noris matbil heter Yatai. Det uttalas "jattaj" med betoning på första stavelsen och betyder gatumat på japanska. Bilen kommer att stå vid Dataton i Mjärdevi med start 2 maj.

– Vi vill gärna stå centralt på Stora torget också, men det är krångligt med tillstånd i Linköping. Så till en början blir det bara Mjärdevi. Det är ett bra ställe; det jobbar 6 000 personer i området och vi har många stamgäster där, säger Anh Cam, som driver Shin Nori tillsammans med kocken Fung Kha.

Menyn blir inte riktigt densamma som på ShinNori.

– Vi blir till exempel först i Sverige med sushi burrito. Det är sushi i en rulle av sjögräs, en populär gatumatsrätt i USA. Och chirashi, som är rå fisk på en bädd av ris, berättar Anh Cam.

Anh och Fung startade Nori i Vasastaden 2005. Sedan dess har verksamheten flyttat till centrum, bytt namn till ShinNori (Nya Sjögräset), vuxit till 14 anställda och fått en plats i restaurangguiden White Guide. En framgångsresa, men också tuffa år. Under de här elva åren har Anh och Fung fått tre barn och det är långa arbetsdagar.

– Det är mycket jobb att driva restaurang. Men det måste ju gå. Och vi har i alla fall lediga söndagar och måndagskvällar, säger Anh.

Fung Kha säger att det är mycket svårare att göra bra sushi än vad många tror. Det är inte bara att koka ris och lägga på lite rå lax.

– Det allra viktigaste är att ha en bra relation med sin fiskhandlare. Man måste ha riktigt bra råvaror. Sedan gäller det att tillreda råvarorna rätt, men exakt vad jag gör vill jag inte avslöja, säger Fung Kha.

Fung kommer nu att tillbringa luncherna i matbilen och kvällarna på restaurangen.

– Yatai är en stor investering men jag tror mycket på den. Det finns en stor efterfrågan och bilen kommer dessutom att fungera som rullande reklam för oss, säger han.

Yatai är inte Linköpings första matbil. Ville Holmberg och Joachim Arvidsson kör sedan i fjol "Trucken Streetfood" med en mexikansk meny som ambulerar mellan bland annat Tornby, Mjärdevi, universitetet, Saab och Stora Torget samt på olika event och fester.

Ytterligare en matbilsföretagare har nyligen registrerat sig hos kommunen, Gunnars Tachos. Bakom den verksamheten återfinns Gunnar Risting, som studerar industriell ekonomi på universitetet. Han satsar på vegansk mat som chilibönröror, sötsyrlig äppelchutney med ingefära, rödkålsmarmelad med citrongräs och kanel, picklad lök och mycket färsk koriander.

– Det här blir ett projekt vid sidan av studierna. Jag har köpt en food truck som rullat i Stockholm och till en början kommer jag att hålla till på universitetet. Senare hoppas jag dyka upp på stan och exempelvis Bergs slussar, säger han.

I Stockholm rullar mer än 20 matbilar och på hemsidan stockholmfoodtrucks.se kan man se var de står just för tillfället. Den 27 april ordnas det till och med SM för food trucks i Stockholm – och paret bakom Yatai kommer att vara där för att se och lära.

– Nästa gång hoppas jag att vi själva är med och tävlar, säger Anh Cam.

Även i Malmö och Göteborg finns det gott om food trucks, men i Linköping har det gått trögt. Mer eller mindre stationära matvagnar finns det på många ställen, men inte lastbilar som fungerar som rullande restauranger. Kommunen har inte lyckats få fram några regler kring var bilarna får stå och vad de ska betala.

– Jag hoppas att vi har reglerna på plats i höst, säger Mats Hallberg, gatuingenjör på kommunen och ansvarig för marktilldelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om