Där har Noomi placerat sin rullator med bricka. Den behöver hon att ställa ned formarna från ugnen på, eller när hon ska flytta kastruller från spisen till köksbordet. Då räcker inte muskelstyrkan till alla gånger.
-- Jag fick en whiplashskada 1988, berättar Noomi Engström. Den påverkar både armar och ben och har medfört att krafterna plötsligt kan ta slut.
En del dagar är bättre, andra sämre. Särskilt de dåliga dagarna är spishällen med touchkontroll och lås ett bra hjälpmedel.
Lätt att använda och lätt att göra ren. Inga pilliga vridknappar där flott och damm fastnar.
Utmed en långvägg finns den inbyggda ugnen i bekväm arbetshöjd och med sidoöppnad lucka. Risken att bränna sig är betydligt mindre än på en vanlig spisugn. Bredvid står kylskåp och frys.
-- På kyl och frys har jag fått fotpedaler för att lättare kunna öppna dörrarna, säger Noomi Engström.
När hon flyttade in i lägenheten var den inte utrustad på ett sätt som skulle passa också dem med funktionshinder.
-- Man får slåss mycket, berättar hon. Men jag har en bra arbetsterapeut som förstår mina behov, vet vilka lösningar som finns och som hjälpt mig att få dem genomförda.
Genom kommunens bostadsanpassningsgrupp har lägenheten successivt gjorts mer tillgänglig, för alla.
Flera av förändringarna i bostaden är sådana som även dem som inte är funktionshindrade skulle ha glädje av, resonerar Noomi Engström. En del av lösningarna, inbyggnadsugnen i lagom arbetshöjd och de lätta lådorna till exempel, förekommer redan på flera håll.
-- Jag tycker att detta borde vara standard i en bostad, säger Noomi Engström. Bygger man så här från början blir det billigare än när man ska lösa det i efterhand. Bostaden blir också attraktiv för en bredare marknad.
Allt som krävs för att Noomi Engströms vardag ska fungera handlar inte om hur bostaden är anpassad. Mycket är detaljer hon själv måste ordna. Hennes säng är försedd med ett reglage som gör att hon kan sänka och höja huvudänden, till badrummet har hon skaffat en sittbräda.
-- Det kostnadsfria utbudet av små hjälpmedel var större förr. Nu får man bekosta mycket själv.
Noomi Engström påpekar att en hel del finns ute i den vanliga handeln, till exempel köksredskap med tjocka handtag.
-- Men så får man vara litet finurlig själv, säger hon och viftar med en tång som ska användas för att ta ut plåtarna ur ugnen.
Tångens handtag har hon virat med gummi så de blir tjocka och mjuka.
Vad hon har den till?
Att dra ur den tröga kontakten till kaffebryggaren.
Finurligheter hjälper Noomi