Det är en gråruggig måndag i maj. Regnet vräker ner. Bäckskolans fritidsklubb trotsar ruskvädret och tar skolans minibuss till Tannefors slussar. Där väntar Helena Rosén och hennes son Conny (från Sportfiskarna Östergötland) på Iqra, Herin, Sarah, Abdul och de andra sexorna från Bäckskolans fritidsklubb.
Skolan i Berga har sen flera år tillbaka så kallad ”samlad skoldag”, som är en kombination av undervisning och fria aktiviteter med samma, fasta tider dag efter dag. Det är i linje med aktuell skolforskning, som visar att tydliga rutiner skapar lugn i oroliga grupper.
Många av eleverna inleder eftermiddagen med ett mellanmål. Därefter finns en mängd fria aktiviteter att välja mellan.
I fem år har fritidsledarna Per-Eric Lindström och Magdalena Eriksson styrt och ställt med Fritidsklubben. Då, 2010, när verksamheten startade var det rörigt i området, mycket skadegörelse och närboende hyresgäster som tyckte att skolbarnen mest drev vind för våg och var allmänt störiga.
Bäckskolans rektorer Irene Eriksson och Maria Olausson började då bygga en organisation som skulle kunna fungera även för skolans äldre elever. De handplockade Per-Eric och Magdalena, som inte var sena att säga ja. Båda har gjort sig kända för att planera och genomföra större aktiviteter, som ”Girl Power” och sommarverksamheter för ungdomar.
– Vi känner varandra och kan rycka in för varandra. Tillsammans har vi ett brett kontaktnät med studieförbund, idrottsföreningar och organisationer, förklarar Magda.
– Vi vill att eleverna ska upptäcka närmiljön här i Berga. Några vill kanske paddla, andra vill spela teater, en tredje grupp föredrar att vistas i naturen, förtydligar hon.
– Fåglar fascinerar många. Det är inte långt härifrån till Rosenkällasjön om man vill lära sig mer om exempelvis änder, säger Per-Eric.
Något fritidsledarna är stolta över är att man i dag leder och sysselsätter ungefär lika många flickor som pojkar. Så var det inte när klubben startade för fem år sen. Då fick mellanstadieflickorna gå hem direkt efter skolan för att ta hand om sina småsyskon.
– I dag är tjejerna mer frimodiga. Det känns som om de har tagit ett rejält kliv framåt, säger Magdalena.
Är det inte svårt för eleverna att välja mellan schack och kanotpaddling? Eller mellan fotboll och drama?
– Jo, det kan det säkert vara. Men då får man chansen att välja om nästa termin.
Allt detta är kostnadsfritt för eleverna. Vem står för fiolerna?
– Det mesta är från kommunens stadsdelsatsning, där Skäggetorp, Ryd och Berga har fått ganska fria händer.
När är jobbet som bäst?
– Det är alltid spännande att åka iväg med eleverna. Boda Borg Oxelösund är ett äventyrshus vi har testat. Det handlar om att vara modiga och kreativa tillsammans. Sådant stärker också självkänslan, säger Per-Eric.
Reven har gått sönder för Nisrin. Connys vana fingrar fäster en ny tafs på kroken och Helena torkar av fiskfjällen frrån händerna i gräset. I sommar ska hon ännu en gång dela med sig av sina fiskekunskaper.
– Att ta med barnen på fisketur, att de får uppleva mer av naturen, det är mitt sätt att riva murarna mellan barn och vuxna, mellan flyktingar och svenskfödda. Mitt sätt att minska segregationen, säger Helena Rosén.