Miljökontoret har sedan 2013 gjort ett flertal inspektioner hos Fiskhuset i Linköping och haft upprepade anmärkningar på verksamheten.
Fiskhusets företrädare tycker dock att miljökontoret underkänner förhållanden som tidigare sades vara godkända.
– Vi blir lite vilsna i det här, säger Robin Malmström i Fiskhusets ledning.
Miljökontorets inspektion 2014 visade att butiken inte hade tillräckligt bra utrustning för korrekt nedkylning av matvaror och Fiskhuset förbjöds att hantera livsmedel som behövde kylas.
Efter anmärkningen investerade verksamheten i en ny kylanläggning. Då miljökontoret gjorde nytt besök på våren 2015 slog inspektörerna fast att nedkylning trots det inte sköttes på rätt sätt. I september 2015 visade ytterligare en kontroll samma resultat.
I december 2015 gjorde miljökontoret ännu en kontroll som visade att nedkylningen inte sköttes enligt gällande regler.
Vid en granskning hittade inspektörerna potatismos som stått i rumstemperatur i flera timmar med risk för bakterietillväxt. Vid en annan granskning anmärkte inspektörerna på att temperatur i matvaror inte mättas med rätt sorts instrument.
Miljökontoret har vid de olika inspektionerna även underkänt den så kallade redligheten, då Fiskhuset inte märkt sina produkter enligt lagen. EU-direktiv från 2013 kräver att all fisk som säljs ska vara märkt med handelsbeteckning, vetenskapligt namn på fisken, hur fisken har fångats och vilket fångstområde eller ursprungsland den kommer ifrån. Detta för att produkter ska kunna spåras och för att konsumenter ska kunna fatta välgrundade beslut om de vill köpa varan. "Obligatorisk information saknades på fisken i fiskdisken" skrev miljökontoret i protokollet i september 2015.
Miljökontoret är bygg- och miljönämndens tjänstemän. Då nämndens politiker sammanträdde tidigare i veckan beslutade de att rikta krav mot Fiskhuset på tre punkter och om kraven inte följs måste företaget böta 5 000 kronor per överträdelsepunkt och tillfälle.
”Nämnden ska skydda konsumenternas intresse av hälsosamma och säkra livsmedel, samt verka för att konsumenterna får rätt information” skriver nämndens politiker i sitt beslut.
Fiskhusets företrädare Robin Malmström säger till Corren att han tycker att miljökontorets olika inspektörer har ställt motstridiga krav på verksamheten.
– Vi har ställt i ordning, sedan kommer nästa person och säger att så här kan ni inte ha det. Naturligtvis litar man på vad den första säger, säger Robin Malmström.
Bygg- och miljönämndens krav och viteshot kan överklagas och det överväger Fiskhuset att göra, uppger Robin Malmström.