– Mer kunskap om fittor gör ämnet lättare att prata om, det skulle skapa en bättre vård för tjejer och kvinnor, ge bra sex och ett bra liv, säger Åsa Åbom.
På lördagskvällen var hon en av föreläsarna då RFSU för tredje året i rad arrangerade Fittans dag. En upplysningskväll för att öka kunskapen om det kvinnliga könsorganet – och då hela, inte bara det som benämns slida och som i allmänhet är enklare att tala om. Detta behandlade Åsa Åbom under sin föreläsning med rubriken ”Varför vet vi så lite om fittor?”
– Slidan är ju ett hål. Ett hål ämnat att stoppa en penis i, så har det länge ansetts och fortfarande är det rätt mycket så att fittan är ett hål. Det passar ju bra in i bilden av att det ska vara en man och en kvinna som har sex med varandra. Om man ogillar andra varianter som finns på det här i samhället, så har det kanske också känts skönt att fortsätta förespråka uppfattningen att fittan är ett hål, sa Åsa Åbom under föreläsningen.
Den uppfattningen vill hon dock ändra på eftersom den gör kvinnan till ett mindre självständigt objekt, någon som inte ska ha några egna önskemål och synpunkter på sitt sexliv.
En väg till förändring är den studiecirkel i fittkunskap som hon driver sedan fyra år. Gruppen träffas en gång i månaden och listan på ämnen som ännu inte tagits upp är lång.
På Fittans dag-schemat fanns förutom Åsa Åbom bland annat talare som gav historiska aspekter på hur fittor betraktats, talare som pratade om hur kvinnors underliv benämnts och benämns i språket och föreläsare som pratade anatomi.
Och varför vet vi då så lite om fittor? Enligt Åsa Åbom finns flera förklaringar. Den historiska synen på kvinnors privatare delar och sexliv gör att ämnet även idag är skambelagt – såvida man inte kliniskt diskuterar slidan. Det har också funnits starka intressen av att inte tala öppet om fittor eller skildra dem som mer än utrustning för fortplantning. Därför har fittor inte heller betraktats som så viktiga och följaktligen har forskningen inte varit omfattande.
Och ordet då – man skulle kunna säga att ”fitta” är både ett skällsord och en sexualiserad term. Är detta det bästa ordet att använda om man vill jobba för ökad kunskap och större öppenhet kring kvinnors underliv?
– Ja, det tycker vi eftersom ”fitta” avser hela underlivet, inte enbart slida eller vulva eller någon annan del, utan alltihop. Det är viktigt. Och vi menar att ordet kan tas tillbaka, återerövras ungefär som ordet ”bög” som tidigare var ett rent skällsord, säger Åsa Åbom.