I går sa kommunstyrelsen ja till mer pengar för 2014 för att ansvariga nämnder – utöver sin budget – ska klara de insatser som behöver göras. Det handlar om saker som boende, familjehem och gode män.
Totalt rör det sig om 1, 7 miljoner kronor som fördelas på Socialförvaltningen med 850 000 kronor, överförmyndarenheten 650 000 kronor och omsorgskontoret 220 000. Hur insatserna ska finansieras från 2015 och framåt lämnar kommunstyrelsen till budgetberedningen att lösa.
Totalt beräknas kostnaderna uppgå till 8,9 miljoner årligen.
Enligt de överenskommelser som Linköping har med Migrationsverket ska det alltid finnas möjlighet att ta emot 18 barn, vilket är en tredubbling av tidigare avtal.
Kommunstyrelsen sa också ja till att barn- och ungdomsnämnden och bildningsnämnden får 18 miljoner respektive 4,9 miljoner kronor i tilläggsanslag för att förbättra insatser i skola för barn med utländsk bakgrund (Corren har tidigare berättat om detta).
– Alla kommuner ska ta sitt ansvar för att ta emot de här barnen på bästa sätt, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall.
Att makten i dag till stor del har flyttats över från kommunerna till Migrationsverket när det gäller besluten att ta emot ensamma flyktingbarn har Lindvall egentligen inte så stort problem med.
Problemet handlar snarare om vad man ska säga till de kommuner som trots detta ändå väljer att ta inte ansvar.
– Kommuner borde inte kunna säga nej, det är ett nationellt ansvar, säger han.
Att Linköpings åtagande på kort har tredubblats ser han som en följd av världsläget.
– Vi kan ju inte bortse från flyktingkatastrofer och blodbad runt om i världen.