– Jag möter ibland några av mina "gamla" elever som jag minns att det gick dåligt för, för tio år sedan. Men nu jobbar de och har det bra. Det finns inga hopplösa ungdomar och inga generella lösningar för alla ungdomar. Det gäller att inte ge upp, säger Sten Lundberg, koordinator som jobbar med kommunala aktivitetsansvaret (KAA), men som innan dess har varit rektor i många år.
Han och ytterligare två personer arbetar med kommunala aktivitetsansvaret som omfattar cirka 1 000 ungdomar i Linköping. Här ingår de ungdomar som går individuellt program på gymnasiet och även de ungdomar som är utomlands för studier, har tagit sabbatsår, ska byta program eller ordnat arbete på egen hand. Av samtliga ungdomar är drygt 300 aktuella för insatser från kommunala aktivitetsansvaret, men i dagsläget arbetar man aktivt med ungefär 80 ungdomar. Förra veckan beslutade bildningsnämnden om att förstärka resurserna så att flera ungdomar kan nås och erbjudas hjälp. Nyanlända ungdomar omfattas dock inte.
– Nämnden fördubblar resurserna vilket innebär att dubbelt så många ungdomar kan få hjälp. Det här är en viktig förebyggande åtgärd, det handlar om utsatta ungdomar. Har man inte gymnasieexamen är det svårt att få jobb och man riskerar att hamna i utanförskapet eller kriminalitet. Vissa av dem är inte ens behöriga att komma in på gymnasiet, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande i bildningsnämnden.
Enligt Maria Esbjörnsson Lakatos, enhetschef med ansvaret för KAA, är det inte alltid så lätt att få kontakt med många av ungdomarna, men med fler koordinatorer förstärks även uppsökande verksamhet.
– Man arbetar med mejl, telefon, brev eller vykort samt sms för att nå dem. När eleven nås och svarar, och det krävs även vårdnadshavarens svar om eleven är omyndig, bokar man möte för ett första samtal. Koordinatorerna lotsar ungdomen vidare till andra utbildningar eller praktik. Om resultatet blir praktik syftar denna till att få ungdomen tillbaka till att fullfölja gymnasieskolan, berättar Maria Esbjörnsson Lakatos.
Bland ungdomarna utan gymnasieexamen kan finnas olika grupper.
– Eleverna hoppar av på grund av olika saker, alltifrån att man är allmänt skoltrött och har tappat motivation till att man mår psykiskt dåligt eller har svåra hemförhållanden. Några kan klara sig ändå och hittar jobb men många får det tufft. Vi hjälper ungdomar att hitta sin väg i livet, säger Sten Lundberg.
Nu fördelas två heltidstjänster på tre personer som jobbar med KAA, men från och med hösten ska det finnas fyra heltidstjänster.