Stadsmissionen säger sig möta allt fler personer som har det svårt att få pengarna att räcka till. Det kan handla om människor som har ett jobb, men där lönen inte räcker till för att ha råd med mat hela månaden eller för att kunna köpa varma kläder till sina barn under vintern.
– Det finns en grupp människor som bor och lever i Linköping som alltid har en extremt stor utsatthet när det kommer till ekonomin. Vi träffar de som har absolut ingenting. Det vi ser nu, under dels pandemiåren men som blivit förstärkt av kriget, inflationen och av ökade kostnader, det är de som levt på marginaler innan och som nu tappar förmågan att hålla ihop ekonomin, säger Sanna Detlefsen, direktor på Östergötlands Stadsmission.
Enligt Stadsmissionen har de fått en ökning på förfrågningar om hjälp med cirka 20-30 procent.
– Det är alla möjliga livssituationer man kommer ifrån. Är man två vuxna kan det var att den ena är arbetslös, eller där båda står utanför arbetsmarknaden. Det kan också vara att man är ensamstående och levt på långvarigt ekonomiskt bistånd. Gemensamt för alla är att man inte har tillräckligt många kronor för att köpa det mest nödvändiga.
Många gånger finns det personer som inte klarar av att handla in mat, kläder och betala hyran under en och samma månad. Sanna Detlefsen berättar att de ofta träffar människor som bara kan äta en gång om dagen, och ibland tvingas man välja vem i familjen som får äta sig mätt.
– Vi träffar även tonårstjejer som är hemma från skolan för att man har mens för att man inte har råd att köpa mensskydd, säger hon.
Vad ser du för skillnader mot hur det var innan?
– Det är fler människor som klarat sig tidigare som inte klarar sig nu. Nu är man hemma när man är förkyld och ungar skickas hem från förskolan. Om man har ett lågbetalt jobb och behöver vara där alla dagar för att få det att gå runt, och så behöver man vara hemma med en förkyld tvååring i en vecka som gör att man tappar intäkter – det kan räcka för att inte klara sig.
Vad gör ni åt det här?
– Dels har vi vår matcentral i Linköping. Där jobbar vi för att säkerställa, i så stor utsträckning vi kan, att man faktiskt har mat på bordet. Vi stöttar och hjälper folk att söka bidrag som finns att få, så som ekonomiskt bistånd. Sedan jobbar vi med arbetsintegration som är en viktig del i fattigdomsbekämpningen, att man jobbar med att bli mer anställningsbar.