– Det är bra siffror, säger socialförvaltningens chef Anita Lhådö.
Socialförvaltningens avdelning för ekonomiskt bistånd, det man vanligen kallar socialbidrag, har jobbat på att ändra sitt arbetssätt och det har lett till ett trendbrott som tycks hålla i sig.
Vid utgången av september månad hade förvaltningen betalat ut drygt 10 miljoner kronor mindre i socialbidrag till Linköpingsbor än under samma period förra året. Handläggarna har fokuserat på att hjälpa de ”gamla” ärendena, där människor varit beroende av ekonomiskt bistånd i två år eller längre. Ett hundratal ärenden har hittills i år kunnat avslutas.
Framgången beror dels på ett ändrat arbetssätt där socialförvaltningen undersöker och utvärderar sitt eget arbete, men också på att arbetsmarknaden är starkare och fler lyckas få jobb, beskriver socialchef Anita Lhådö.
Dessutom har socialförvaltningen lyckats bromsa personalflykten som i flera år gjort att ärenden hamnat på hög och hyrpersonal tillfälligt har fått gå in. Fler anställda väljer idag att stanna och nyanställda säger inte upp sig, enligt Lhådö. Störst är förändringen inom avdelningen för ekonomiskt bistånd. Förändringen beror på lönesättning men även kompetensutveckling och förändrade arbetssätt. Den avdelning som arbetar med mer krävande utredningar, bland annat om barn som far illa, har fortfarande vissa problem.
Socialförvaltningen försöker nu komma vidare och har vidgat sitt mål till familjer som haft försörjningsstöd i 2-7 år. För barnfamiljer som behöver socialbidrag är målet att minst en vuxen i hushållet ska ha inkomst av arbete eller praktik.