Under 2016 drog socialnämnden, som ansvarar för alkoholtillsyn och ger tillstånd till servering, in tillstånden för fem restauranger i Linköping.
Under 2015 förlorade inga restauranger eller krogar sina tillstånd. Under 2014 blev tre näringsidkare av med tillstånden och 2013 drogs ett tillstånd in.
– När vi drar tillbaka tillstånd handlar det nästan alltid om att krogen eller restaurangen har brister i sin ekonomi. Det handlar nästan aldrig om att de serverar alkohol till minderåriga, inte har vakter på sina ställen eller liknande, säger Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden.
Gustafsson berömmer alkoholhandläggarnas arbetssätt och beskriver att de noggrant hämtar in information kring den aktuella näringsidkaren från olika håll innan de föreslår åtgärder som indraget serveringstillstånd.
– När de är ute på tillsyn går de nästan alltid tillsammans med Polisen och Skatteverket. Det har visat sig väldigt framgångsrikt, säger Elisabeth Gustafsson.
På en av restaurangerna som förbjöds att servera alkohol under 2016 upptäckte alkoholhandläggarna omfattande svart arbetskraft. I restaurangens personalliggare fanns personer inskrivna men när socialnämnden och Skatteverket jämförde sina uppgifter avslöjades att restaurangägaren inte lämnat korrekta skatteuppgifter.
När alkoholhandläggarna ville ha närmare uppgifter om personalen hävdade innehavaren att han inte visste vilka flera av personerna var trots att de enligt liggaren arbetat mycket. En av personerna hade skrivits in för över 200 timmars arbete.
En person som haft framträdande ansvar fanns i lokalerna då miljökontoret och socialnämnden gjorde tillsyn vid tre olika tillfällen. Men när personalliggaren granskades visade det sig att mannen inte någon av gångerna varit inskriven i liggaren och jobbade alltså enligt myndigheterna själv svart då han tog emot inspektörerna.
Restaurangens ägare överklagade beslutet att dra in tillståndet. Därefter har en ny näringsidkare ansökt om serveringstillstånd för samma lokaler och ansökan handläggs nu av socialnämnden.
De andra restaurangerna som fick tillståndet indraget under 2016 fick det av ekonomiska skäl, en för att man inte följt miljölagstiftningen och en för brott mot bestämmelser om öppettider. En av dem fick senare tillbaka sitt tillstånd.
Alkohollagen ställer omfattande krav på den som ska ha serveringstillstånd. ”Servering av alkohol är en socialt ansvarsfull uppgift och det ställs höga krav på tillståndshavaren och dess företrädares skötsamhet” står det i lagen. Det inkluderar även krav på ekonomisk skötsamhet.
Den som har tillstånd men missköter sig kan få erinran, varning eller indraget tillstånd.