Det är MP:s förslag mot kriminaliteten – lovar insatser

En fritidsverksamhet som är öppen för Linköpings alla barn och ett maxtak på antalet elever per kurator. Det lovar Miljöpartiet inför valet – som insatser för att förebygga kriminalitet.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Martin Marmgren var på plats vid evenemanget Jalla Rösta i Linköping och Skäggetorp under onsdagen. Tillsammans med den lokala gruppledaren Maria Moraes presenterade han en rad vallöften för att förebygga kriminalitet och öka tryggheten.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Martin Marmgren var på plats vid evenemanget Jalla Rösta i Linköping och Skäggetorp under onsdagen. Tillsammans med den lokala gruppledaren Maria Moraes presenterade han en rad vallöften för att förebygga kriminalitet och öka tryggheten.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-08-11 17:00

Efter en stökig mandatperiod i Linköping, med dödsskjutningar, påskkravaller och sprängningen på Ådalagatan, är det kanske inte så konstigt att tryggheten och det eskalerade våldet är en av de viktigaste frågorna inför höstens val. Partierna turas om med att avge löften om hur gängkriminaliteten ska knäckas och tryggheten öka. Under onsdagen var det Miljöpartiets (MP) tur som, genom gruppledaren i Linköping Maria Moraes och den rättspolitiska talespersonen Martin Marmgren, la ett tydligt fokus på det förebyggande arbetet.

undefined
"Vi tror att en meningsfull fritid är jätteviktigt för att skapa alternativ för ungdomar som innebär att de inte dras in i kriminalitet", säger Maria Moraes, Miljöpartiets förstanamn i Linköping.

– För oss är det alltid miljö- och klimatfrågan som är högst prioriterad men för att ta oss an den största utmaningen för vår generation måste vi ha en sammanhållen stad och ett sammanhållet land. Vi kan inte anta att människor som fruktar för sina liv eller lever i fattigdom och utanförskap samtidigt ska kämpa för en mer hållbar planet, säger Maria Moraes och fortsätter:

– I Linköping vill vi satsa extra mycket pengar på det förebyggande arbete. Kommunen styr varken över polisen eller kriminalvården. Det vi styr över är hur vi arbetar med personerna innan de begår brott och hur vi tar emot dem efteråt.

Förutom det övergripande löftet om mer pengar till förebyggande insatser i förskola, skola och socialtjänst presenterade partiet ett antal konkreta förslag. Dels vill MP att kommunens fritidsverksamhet ska vara öppen för alla barn – även de barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga. De vill också att det, ute i skolorna, införs ett maxtak för antalet elever per kurator.

– Vi anser att fritids inte ska begränsas. Det är oftast de barn som är viktigast för samhället att fånga upp, de som omges av riskfaktorer, som tappas. Har de ingenstans att vara ökar risken att barnen fångas upp av äldre personer med kopplingar till kriminalitet, säger Martin Marmgren och Maria Moraes fortsätter:

– När skolan ska fånga upp någon som det går illa för kan vi inte ha en kurator på 600 elever, det är orimligt. Vi har ingen siffra för maxtaket, det ser olika ut för olika skolor, vissa har heltidskuratorer och andra inte, men det handlar om en stegvis upptrappning så att verksamheterna hinner med rekryteringen.

undefined
"Självklart måste vi hantera den brottslighet som sker här och nu, en bra brottsbekämpning är en förutsättning för att det förebyggande arbetet ska lyckas, men vi vet att det är betydligt mer effektivt att hitta, stötta och hjälpa ett barn tidigt än att agera när barnet har blivit gängkriminell", säger Martin Marmgren.

I sammanhanget lyfter partiet också satsningar för att stötta barn som bevittnar våld i hemmet och ett upptrappat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. De vill även bygga ut kommunens avhopparprogram.

Hur ska allt detta finansieras?

– Kommunen har gått med överskott i flera år och har en väldigt låg kommunskatt. Vi tycker också att det finns saker som kan prioriteras bort – alla miljoner som läggs på flygplatsen till exempel, säger Maria Moraes.

Så ni vill höja kommunalskatten?

– Vi har inte fattat något sånt beslut men vi är öppna för att diskutera det.

undefined
Moderaternas Annika Krutzén (M) vill, precis som Miljöpartiet, att kommunen satsar på att utbilda personal inom skola och socialtjänsten i att upptäcka signaler om hedersrelaterat våld och förtryck. "Det skulle jag vilja se prioriteras", säger hon.

Annika Krutzén (M) är ordförande i social- och omsorgsnämnden och en del av den styrande majoriteten. Hon kommenterar några av MP:s förslag så här:

– Ambitionen med att ha en öppen fritidsverksamhet är bra men det vore en stor omställning som skulle kräva mer personal. Vi har redan i dag svårigheter att rekrytera och få fatt i rätt personal till skola och fritids.

– Att låsa sig vid ett maxtak för kuratorer tycker jag är dumt. Det viktigaste är väl att de barn som har behovet har tillgång till en kurator – och efterfrågan kan ju skilja sig från skola till skola, fortsätter hon.

Mer om MP:s förslag

Det här vill Miljöpartiet göra för att förebygga kriminalitet och öka tryggheten i Linköping:

Införa brottsförebyggande brobyggare i elevhälsan och införa maxtak på antal elever per kurator.

Satsa på att bygga upp en välfungerande avhopparverksamhet även för unga.

Skala upp arbetet för att hitta barn och unga som utsätts för våld i hemmet.

Stärka våldsutsattas möjlighet till eget boende och professionell hjälp.

Utbilda personalen i att upptäcka signaler på hedersrelaterat våld och förtryck.

Karta: Agora, Skäggetorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!