I sig en sanning med modifikation. I norra Sverige har älgjakten nämligen pågått sedan början av september. Här i söder är vi en månad sena och jakten inleds av hävd alltid i början av oktober.
Hur många jägare som är ute och rör sig i Östgötaskogarna är oklart, men rent teoretiskt skulle de kunna vara 10 777. Så många har nämligen, enligt Svenska Jägareförbundet, löst ett jaktkort. Ett måste om man vill delta i jakt.
De flesta som jagar är män. Men man börjar så sakteliga se en förändring. I dag är drygt 6 procent av jägarna kvinnor. En ökning med tre procentenheter på lite mer än tio år.
– Inga häpnadsväckande förändringar förvisso, men ändå en ökning, säger Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent i Västerbotten och samordnare i det kvinnliga nätverket Jaqt.
Hon påpekar att om man går ner på länsnivå och till och med kommunnivå, så kan siffrorna se helt annorlunda ut. Med betydligt flera kvinnor. I Västerbotten och Jämtland uppgår andelen kvinnor till 9 och 10 procent och i vissa kommuner kan andelen kvinnliga jägare vara uppe i 15 procent.
Antalet kvinnor som varje år tar jägarexamen ligger stadigt på drygt 20 procent, och det betyder 2 200 nya kvinnor varje år, enligt Kjellsson.
Alla börjar inte jaga direkt, varken kvinnor eller män. Men jägarexamen är det första och, nödvändiga, steget för att kunna skaffa vapenlicens för jaktvapen.
Att jakten har börjat locka kvinnor tror Anja Kjellsson beror på en allmän samhällsförändring. Hon tar yrken som polis, läkare, veterinär och jägmästare som exempel på områden dit allt fler kvinnor söker sig.
I dag är dessutom den allmänna attityden till jakt betydligt mera positiv än för några år sedan.
I en relativt ny undersökning som Kjellsson hänvisar till – statistiskt säkerställd hävdar hon – är 87,5 procent av svenskarna positivt inställda till jakt.
– Jag tror att det mycket har att göra med viltköttet. Kan det finns något mera ekologiskt och klimatsmart, säger hon.
Att kvinnors intresse för jakt ökar kan var en anledning till att kocken och författaren Lotta Lundgren – i tv – gått jägarutbildning hos "riksjägaren" Leif GW Persson. I programmet blandas kvickheter med mera filosofiska resonemang och tankar om livet och döden. Jakt handlar trots allt om att döda.
Den omtalade "marknaden" har också fått upp vittringen av en helt ny kundgrupp. När 17 300 kvinnor är – i alla fall presumtiva – jägare finns det big business att göra. Kvinnor kan ju möjligen ha helt andra behov och önskemål vad gäller kläder, vapen och andra jaktprylar än sina manliga jaktkamrater.