Det var under lördagen den 19 september som cirka 150 studenter vid Linköpings universitet samlades till fest i Tinnerö eklandskap. Festen hölls i tre tält. Redan på tisdagen den 22 september insjuknade studenter som hade deltagit i festen i covid-19.
I måndags uppgav smittskyddsläkare Britt Åkerlind att ett drygt tiotal studenter hade testat positivt.
– Men det kan vara fler som har smittats eftersom inkubationstiden för covid-19 är upp till två veckor, sade Åkerlind.
På onsdagen hade antalet festdeltagare som testat positivt för den samhällsfarliga sjukdomen ökat:
– I dagsläget har vi ungefär 25 personer som har testat positivt. I ett av de här tälten som användes under festen ser vi ingen smitta. Det är egentligen bara i ett tält som smittspridningen har skett, säger biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg och fortsätter:
– Men det har inte ökat så mycket under de senaste dagarna, men några till som testar positivt får vi säkert in.
Vad har ni för rekommendationer till studenter som har smittats?
– De får hålla sig hemma om de har minsta symtom. Alla som har varit med på den här festen och har symtom ska testas. Det är vår uppmaning.
Har ni fått någon förklaring till hur det kunde ske en sådan smittspridning i det här tältet?
– Det är lite svårt att få reda på sådana detaljer när man pratar med ungdomar som har haft fest. Men det är uppenbart att man har varit ganska många i ett litet tält. Det har druckits, skrålats och dansats. Det räcker att en person har varit smittad för att smittan ska föras vidare.
Magnus Roberg hyser en viss oro för att klusterutbrottet ska leda till en betydligt större smittspridning.
– Vi hoppas att det stannar inom den här gruppen. Men vi är lite oroliga för att det ska ge ringar på vattnet om det sprids från den här gruppen och ut på universitet och sedan vidare i samhället, säger den biträdande smittskyddsläkaren och fortsätter:
– Vi har sett att det finns tecken på en andra våg i andra delar av landet. De har vi inte sett riktigt här, men vi är lite rädda för att det ska dra igång. Vi uppmanar studenterna att verkligen hålla i nu. Om du ska festa, så gör det utomhus och se till att hålla avstånd! Var inte för många på samma ställe!
Magnus Roberg utesluter inte att lokala förbud mot liknande privata fester kan införas i Östergötland om fler klusterutbrott upptäcks.
– Om det blir fler utbrott av det här slaget kan vi tvingas införa lokala förbud på olika sätt. Folkhälsomyndigheten funderar nu på om det kan införas lokala förbud för att förhindra klusterutbrott. Det kan hamna i det läget.
För närvarande är det omkring 700 personer i Östergötland som dagligen provtas för covid-19. Under en lång period kunde smittskyddsläkarna notera att det endast var cirka en procent av de provtagna som smittats av coronaviruset. Det lokala klusterutbrottet bland Linköpingsstudenter har dock fått andelen som testar positivt att öka.
– Vi har legat ganska länge på en procent. Men efter klusterutbrottet har vi vissa dagar varit uppe på fyra procent. Vi hoppas att det bara är tillfälligt, säger Magnus Roberg.
Universitetsledningen har gått ut med information till alla studenter och påtalat vikten av att hålla avstånd vid sociala kontakter.