Corren skrev i torsdagens tidning om en läkare i Linköpings kommun som anmäldes till myndigheten av en patient som fick gå med oupptäckt bröstcancer i ett års tid, trots undersökning av läkaren.
Även vårdgivaren gjorde efter händelsen en lex-Maria-anmälan och IVO kunde konstatera att läkaren brustit i sin yrkesutövning. Det riktades skarp kritik mot honom.
Nu har IVO beslutat att öppna ett nytt ärende för att titta närmare på läkarens yrkesutövning.
– Generellt kan IVO öppna egeninitierade tillsynsärenden vad gäller enskilda yrkesutövare till följd av uppgifter i lex Maria- ärenden, enskildas klagomål, anonyma tips, uppgifter i media och översända domar i brottmål från domstol. Även apoteket kan anmäla en läkare som är misstänkt för att inte förskriva läkemedel i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, säger juristen Örjan Dahlberg hos IVO.
Även vårdgivaren har skyldighet att anmäla om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården, kan utgöra en fara för patientsäkerheten. För att närmare granska dennes yrkesutövning öppnas ett individärende, förklarar Örjan Dahlberg.
– Det kan vara så att man misstänker kompetensbrister som man vill undersöka närmare eller om det är attityder och förhållningssätt hos yrkesutövaren som behöver kollas upp, till exempel att personen bryter mot interna riktlinjer. I andra fall kanske det är så att uppgifter indikerar missbruk eller sjukdom som skulle kunna medföra risker för patientsäkerheten.
Enligt Dahlberg är det inte ovanligt att IVO öppnar ärenden där en vårdgivares yrkesutövning granskas. Statistik visar också att antalet ärenden ökat sedan i fjol. Men vad det beror på är inte klart.
– Det kan bero på att vårdgivarna och apoteken inkommit med fler anmälningar, säger han.
Hur en granskning går till varierar men om det handlar om misstänkt oskicklighet begär IVO in om det finns andra avvikelser rapporterade gällande berörd person, enligt Dahlberg.
– Man kan begära yttrande från vårdgivaren, men också stickprovsgranska personens journalföring. Om IVO inte har rätt kompetens att bedöma i ärendet begär vi utlåtande från vetenskapligt råd. En utredning kan leda till att vi inte hittar ytterligare brister. Den kan också leda till kritik eller att anmälan görs till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd eller åklagare.