– Om jag får önska skulle vi ha ytterligare 50 familjehem för att ha ett smörgåsbord att välja från när vi ska matcha barnen i behov av ställföreträdande föräldrar med dem som kan ta emot dem.
Det säger Ewa Pettersson, avdelningschef för individ- och familjeomsorg på Linköpings kommun.
Antalet barn som måste placeras i familjehem har varit ganska stabilt under många år. En ny grupp av barn har dock tillkommit de senaste åren, de ensamkommande flyktingbarnen.
I januari kommer kommunen att teckna avtal med Migrationsverket om att ta emot fler nästa år. Sannolikt kring 50 stycken men antalet är ännu oklart. I november i år hade Linköpings kommun totalt 100 ensamkommande barn. Barnen är i olika åldrar och bor både i familjehem (44) och i hem för vård eller boende (58), sex stycken bor i så kallade utslusslägenheter.
– Intresset för att ta emot ensamkommande flyktingbarn är glädjande stort. Vi har just nu 23 nya intresserade familjer.
På en informationsträff nyligen kom 30 personer, det är många i sammanhanget.
Kommunen har under året besökt idrottsföreningar, informerat i affärscentrum och anordnat informationsträffar. Det har gett resultat.
– Vi ser att fler och fler besöker vår hemsida där vi informerar om vad ett familjehem är, säger Ewa Pettersson.
Bristen på familjehem är ett stort bekymmer. Barnen behöver ett nytt och stabilt hem av olika skäl. De biologiska föräldrarna kan vara sjuka eller ha en svår social situation. Det kan handla om att föräldrarna missbrukar eller lider av psykisk sjukdom. Just nu finns 22 barn i Linköping på kö till ett familjehem.
Barnen är allt från spädbarn till tonåringar. De har olika behov. En del skulle må bäst av att bo på landet. Andra nära sina biologiska föräldrar eller sin skola i stan. En del behöver komma till en familj där det finns flera barn medan andra mår bäst av att vara ensamt barn i familjen.
– Vi behöver familjer av olika slag, just för den viktiga matchningen. Vi vill helst inte göra omplaceringar, säger Ewa Pettersson.
Det krävs engagemang, viljan ett erbjuda kärlek och trygghet till ett eller flera barn och ett ordnat liv för att få bli familjehem.
– Det är ett stort åtagande men det är också en fantastisk möjlighet att göra något viktigt för någon annan. Det är också väldigt givande, lägger hon till.
I Linköping finns i dag 130 familjehem där 144 barn är placerade.