Flera Linköpingsbyggen påverkas av fackets strejkvarsel

Fyra byggen i Östergötland omfattas av facket Byggnads strejkvarsel från 27 november.

Peab:s bygge på Nya Tanneforsvägen är en av de arbetsplatser som omfattas av Byggnads strejkvarsel i den första etappen från 27 november.

Peab:s bygge på Nya Tanneforsvägen är en av de arbetsplatser som omfattas av Byggnads strejkvarsel i den första etappen från 27 november.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-11-18 11:44

Fackförbundet Byggnads kräver åtgärder mot dödsolyckor och arbetslivskriminalitet i byggbranschen och anser inte att arbetsgivaren Byggföretagen tar frågorna på tillräckligt stort allvar.

Därför har facket varslat om storstrejk. I ett första steg rör stridsåtgärderna 87 arbetsplatser med cirka 1 400 anställda från klockan 10 den 27 november. Bland företagen som drabbas finns byggjättarna Skanska, NCC och Peab.

Fyra östgötska byggen påverkas i detta första steg.

Det handlar om Peab:s byggen på Nya Tanneforsvägen samt i kvarteret Konsuln på Gamla Tanneforsvägen i Linköping samt om NCC:s arbeten vid Nodhuset på Sandbyhovsgatan och i Inre Hamnen i Norrköping.

Om parterna inte kommer överens har Byggnads lagt ett andra varsel från den 3 december och ett tredje från 9 december. Där berörs totalt då drygt 60 arbetsplatser.

Om varsel nummer två träder i kraft innebär det total arbetsnedläggelse och blockad från 3 december bland annat på NCC:s bygge i kvarteret Riddaren på Riddarstadsgatan i Linköping samt Åhlin & Ekeroths bygge i Ebbepark på Westmansgatan, också det i Linköping.

I det tredje varsel från 9 december omfattas Xervon Swedens samtliga arbeten i Östergötlands län. Xervon är ett företag som levererar byggställningar.

Enligt Byggnads handlar stridsåtgärderna inte om lön och avtalets längd utan om att komma tillrätta med problem som branschen brottats med i många år. Facket kräver åtgärder för att få ner olyckstalen och kriminaliteten.

– Under året har fack och arbetsgivarna stått sida vid sida på seminarier och pratat om hur vi ska städa upp branschen. Men när vi sedan sitter i förhandlingar går de inte från ord till handling. Det här är en ödesfråga för byggbranschen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

Enligt Byggföretagen avbröt fackförbundet Byggnads förhandlingarna vid lunchtid på tisdagen. Byggföretagen bad om frivillig medling, men facket sade nej, enligt arbetsgivarparten.

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd säger till TT att förhandlingarna fram till i går varit konstruktiva och bra.

–Det vore schysst om de hade berättat det, och inte bara gå in i total tystnad, sade hon strax innan Byggnads offentliggjorde sitt varsel.

Elmsäter-Svärd köper inte byggfackets resonemang om konfliktens orsak utan misstänker att annat ligger bakom byggfackets varsel – att Byggnads vill ha mer än märket.

Men det tillbakavisar Byggnads.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!