Så blir det åtminstone om man ska tro en helt ovetenskaplig gallup som Corren gjorde intill ett par matdiskar i centrum i helgen.
Klassiska nyårsvalMånga kunder gick runt i butikerna och funderade, klämde på förpackningar, frågade om råd över disk och funderade igen.
– Hos mig blir det något med hummer och sedan oxfilé, det hör till nyår, säger Jessica Jacobsson.
Vi möter henne när hon köper en bit brieost av Carina Johansson, som jobbar i Hemköps delikatessdisk. På frågor som "vad köper folk mest just nu?" och "finns det någon ny trend" för nyårsmaten så skakar Carina Johansson på huvudet.
– Nej, till nyår vill man bjuda på det gamla vanliga – det blir mycket hummer och en hel del oxfilé, bekräftar hon.
Från när och fjärranMer hummer från Kanada väntar Carina Johansson in till delikatessdisken på Hemköp, medan köttavdelningen är välmatad med naturkött från Brasilien.
De båda kockarna Daniel Fredriksson och Johan Engström på Matkällaren snett över Storgatan förbereder som bäst cirka 150 förbeställda trerättersmenyer.
– Till nyår vill man ha det som är klassiskt, säger även Daniel Fredriksson.
Men här är det inte naturkött från Brasilien som gäller utan i stället ekologisk ryggbiff från kvigor som kommer från Blåklintsprodukter, väldigt nära med andra ord.
– Vi håller oss till det som är lokalt och närproducerat så långt som möjligt. Och tycker att man ska ha det som hör säsongen till, vilket betyder att vi varken har jordgubbar eller sparris, trots att många efterfrågar det. Inkokta Ingrid Marie-äpplen är en god ersättning, säger han.
Torskrygg ny trend?I kollegan Arne Krigs fiskdisk tronar en maffig svensk hummer för 1 100 kronor kilot intill ett gäng amerikanska litet billigare artfränder. Men det han sålt mycket av de senaste dagarna är torskrygg.
– Och varför folk vill ha det vet jag inte och är egentligen litet förvånad över med tanke på diskussionerna om vilka torskar som får fångas eller inte. De jag har är miljömärkta från Kattegatt, något annat kommer inte på fråga, säger han.