P4 drabbas av sparpaketet :"Färre ska göra samma jobb"

Sveriges Radios stora sparpaket drabbar lokala P4 Östergötland hårt. "Vi blir färre men förväntas ha samma utbud", säger Johan Gustafsson, sektionsordförande för fackföreningen på P4 Östergötland.

Flera tjänster på P4 Östergötland kommer att tas bort när Sveriges radio sparar.

Flera tjänster på P4 Östergötland kommer att tas bort när Sveriges radio sparar.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-01-31 18:24

På P4 Östergötland, som har sina kontor i Norrköping och Linköping, arbetar lite över ett 20-tal anställda. De redaktionerna drabbas nu när Sveriges Radio, SR, sparar.

Redan i september 2023 berättade SR:s ledning att stora nedskärningar väntar och att företaget skulle behöva säga upp personal. På onsdagen meddelade SR:s vd Cilla Benkö att 180 tjänster kommer att försvinna när företaget ska spara 225 miljoner kronor. 100 tjänster har varslats.

Företrädare för Journalistförbundets fackklubb vid Sveriges Radio är djupt kritiska, både centralt och lokalt. 

– Det är ett chockartat besked att så många tjänster försvinner och ett hårt slag mot alla som jobbar på Sveriges Radio, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistförbundets fackklubb vid Sveriges Radio.

Från P4 Östergötland försvinner eller flyttas 3 tjänster. En arbetsledartjänst och en assistenttjänst på 50 procent försvinner helt medan 1,5 tjänster flyttas till en ny hubb som ska ansvara för alla P4:s digitala publiceringar.

Kan fler tjänster utöver de 3 bli aktuella för besparing?

– Det finns många frågor som fortfarande inte har utretts. Bilden är inte helt klar. Just nu vet jag inte, säger Johan Gustafsson, sektionsordförande för journalister på P4 Östergötland.

Hur ser du på SR:s sparpaket på P4?

– Det är ett tungt besked och jag är kritisk. Det finns en fråga som hänger i luften. Vi ska definitivt bli färre, men samtidigt ska vi göra lika mycket jobb. Utbudet på lokala stationer ska inte minska. De arbetsuppgifter som görs av personal som varslas kommer inte att försvinna. Dessa arbetsuppgifter måste göras även i fortsättningen. Våra chefer har redan fullt upp. Jag ser inte att det kommer att gå ihop.

 Menar du att inget program ska avslutas eller minska på P4 Östergötland?

– Nej, det är flera program på riksnivån som tas bort. Men lokalt ska vi behålla allt. Det här är en jättestor förändring som kommer att drabba oss alla. Inte minst de som blir kvar.

 Hans oro för personal som blir kvar delas av Johanna Lindblad Ahl.

– Vi är riktigt oroliga att våra medlemmar som blir kvar efter neddragningen kommer att gå sönder av stress och press.

Enligt Sofie Lycksell, kanalchef på P4 Östergötland, väntar inga ytterligare besparingar.

– SR gör ju det här för att komma i balans med sin ekonomi på sikt. Nu har man funnit att den här nivån är tillräcklig och då får man lita på det helt enkelt.

undefined
Sofie Lycksell, kanalchef på P4, är optimistisk inför att hitta nya arbetssätt som funkar.

Sofie Lycksell håller med om att det är en tråkig dag för Sveriges radio. Det är emellertid inte första gången P4 Östergötland omorganiseras och hon hoppas att det kan komma något positivt ur förändringen.

– Vi måste ju tänka nytt och se om vi kan vi hitta nya arbetssätt. Utgångspunkten är att man ska spara så långt som möjligt från mikrofonen. 

Kan du förstå kritiken att det kan komma att bli mer stressigt för de som arbetar på P4 Östergötland?

– Jag kan förstå att den oron finns och den måste vi ta på allvar och prata om. Det är inte konstigt, det är så med alla förändringar.

Men du känner ingen oro för att det ska bli mer stressigt?

– Jag ser att det finns arbetsuppgifter som vi måste fördela på ett nytt sätt men jag är i grunden optimistisk om att vi ska hitta lösningar. Vissa saker måste vi ju helt enkelt välja bort om vi ser att det inte går. Vi har ju den tid vi har och jag är fortfarande mån om att det ska va en bra arbetsmiljö. 

Karta: Sveriges Radio Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!