– Det kan gå väldigt illa väldigt snabbt om man inte vet vad man gör, säger Martina Gradian, polisens presstalesperson.
Det var vid 17-tiden i lördags som en stor polisresurs larmades till Ryd. Vittnen uppgav att man hört smällar som lät som automateld. På plats visade det ganska snart att det var fyrverkerier som hade skrämt upp folk.
Vid 19-tiden på söndagen var det dags igen. Oroliga boende i Johannelund hade larmat efter att ha hört höga smällar. Efter polisens utryckning visade det sig även denna gång vara fyrverkerier.
Polisen har även tidigare i år ryckt ut till flera andra stadsdelar i Linköping där höga smällar visat sig vara fyrverkerier.
Och enligt polisen är det är ett återkommande problem.
– Det händer med jämna mellanrum och majoriteten av alla larm om smällar rör fyrverkerier, säger Martina Gradian.
Polisen påminner om att hantering av fyrverkerier är reglerat i ordningslagen men också i lagen om brandfarliga och explosiva varor.
– Man behöver söka tillstånd hos polisen om man ska avfyra fyrverkerier, säger Martina Gradian.
Det polisen utgår ifrån är bland annat om det finns en risk för att människor, djur eller egendom kan komma till skada.
Den som vill smälla av en fyrverkeripjäs måste dessutom också ta hänsyn till de lokala bestämmelser som finns i kommunen om var och när man får skjuta fyrverkerier.
Utöver den oro som smällarna orsakar bland boende återkommer Martina Gradian till riskerna med fyrverkerier.
Som exempel nämner hon helgens olycka i Ramshäll där en man skadades allvarligt efter att ha hanterat smällare eller pyroteknik.
– Det finns ju lagstiftning av en anledning. Det kan väldigt lätt gå väldigt fel, säger Martina Gradian.
Hon fortsätter:
– Man ska absolut kontakta polisen om man hör smällar, men det är inte effektiv användning av skattemedel att poliser behöver leta efter fyrverkeripjäser.