Flygbuller kan bli mer tillåtet

Bråken om flygbuller kontra bostäder i Linköping kan snart förpassas till historien. Inom kort förväntas riksdagen säga ja till nya riktvärden.

Foto:

Linköping2014-09-24 12:15

I grunden har det handlat om en motsättning mellan två myndigheter, Boverket och Naturvårdsverket, som utgått från olika riktlinjer när det gäller buller och bostäder. Under årens lopp har kommunens företrädare uppvaktat de båda myndigheterna, ministrar och statssekreterare för att få till en lösning.

Ett mycket konkret problem för Linköpings del har varit att det har hämmat bostadsbyggandet, enligt samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Muharrem Demirok (C).

– Jag tror att vi vid något tillfälle hade 1 200 bostäder som var överklagade samtidigt, säger han.

Företrädare för Linköping har mer än en gång sagt att regeringen måste sätta ner foten och bestämma vilken av de två myndigheterna som ska få tolkningsföreträde.

Nu har lagtexten från lagrådet varit ute på remiss under en tid och inom kort förväntas en proposition som riksdagen ska ta ställning till.

– Frågan har tagit orimligt lång tid. Bra att det nu kommer en lösning som gör att bostäder kan byggas samtidigt som framtiden säkras för en framgångsrik flygindustri, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) och tillägger att svaret från Linköping i yttrandet är ungefär detsamma.

De föreslagna riktvärdena är 55 dBA vid fasad och 70 dBA maximal ljudnivå vid uteplats. Bullret vid uteplats får överskridas högst 16 gånger per dag. Nattetid är högst tre överträdelser tillåtna.

Enligt Lindvall säger kommunen ja till att det får bullra även nattetid, men bara under förutsättning att Boverkets byggregler för inomhusvärden uppfylls.

Ändringen är en kompromiss mellan Boverkets riktlinjer som tillät 33 överträdelser per dag och tre per natt och Naturvårdsverket som endast tillät 5 överträdelser, och enbart på dagarna.

Vid kommunstyrelsens sammanträde var ytterligare ett ärende uppe för yttrande från kommunen. Det rörde Ostlänken. Kommunen tar tydligt ställning för en lösning med en tunnel som fortsätter till Glyttinge.

– Vi säger också att det är viktigt att tidsplanen hålls och att man börjar med sträckan Linköping och Norrköping. Det är här som problemen är som störst, säger Paul Lindvall.

Han hävdar att det finns en politisk samsyn i frågan som kommer att kunna bedrivas med stor kraft oavsett vilket kommunstyre det blir.

Än så länge återstår frågor som kostnader och finansiering. Men skulle svaret från Trafikverket – mot förmodan – bli att bro istället för en tunnel, ja, då ska de inte räkna med några pengar från Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om