Flytten kan gå snabbare än tänkt

Diskussionerna om förändringen på Nya Rydsskolan fortsätter. Men mycket pekar på att skolan inte kommer att ha något högstadium kvar alls efter vårterminens slut.

Foto:

Linköping2015-11-03 17:00

På måndagskvällen hölls ett stort informationsmöte med elever, föräldrar och personal från såväl Rydsskolan, som Folkungaskolan och Elsa Brändströms skola. De två sistnämnda blir nu anvisningsskolor för eleverna från Ryd.

Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden upplevde mötet som lugnt och bra.

– Men det betyder självfallet inte att alla är nöjda med nämndens beslut, säger han.

Att det finns en oro bland föräldrarna är han medveten om.

– Många har uttryckt att de är nöjda med Nya Rydsskolan och att det känns bra och tryggt att ha barnen där. De är trygga i området och är nu oroliga för att eleverna ska lämna detta, säger han.

Å andra sidan har flera föräldrar, enligt Björneke, haft förståelse för åtgärden att flytta högstadiet från skolan.

– De uttrycker sig också positivt till den integrationstanke som också finns med i beslutet, säger han.

Från början var beskedet att förändringen bara rör de elever som i dag går i årskurs sex. Årskurserna åtta och nio skulle få vara kvar på skolan.

I praktiken ser det ut att bli väldigt svårt.

Barn- och ungdomschefen Lars Rejdnell, som också deltog i måndagskvällens möte, har samma bild som Jakob Björneke av att många föräldrar tycker att beslutet att ta bort högstadiet från Nya Rydsskolan är ett förståeligt beslut.

– Däremot gäller oron, och frågorna, om vad som nu ska hända med de elever som kommer att gå i åttan och nian. Många hade naturligtvis föredragit att eleverna hade gått kvar tiden ut, säger han.

Sannolikheten för att det överhuvudtaget finns något högstadium kvar på Nya Rydsskolan till nästa höst verkar inte särskilt stor. Även om viljan finns kan det rent praktiskt bli svårt att genomföra.

– Om några elever väljer andra skolor och personalen söker sig bort blir det en omöjlig situation att hantera, säger Lars Rejdnell.

Så vad du säger är att högstadiet inte finns kvar nästa höst på Nya Rydsskolan?

– Det jag har sagt är att vi nu ska samråda kring frågan hur elever och föräldrar ser på en flytt av hela högstadiet redan till nästa läsår.

Jakob Björneke vill inte uttala sig om sannolikheten för att högstadiet är kvar också i höst.

– Nej, det vore olämpligt om jag gick ut med en prognos i det här skedet i. Nu ska diskussionen fortsätta i en mindre grupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om