Personer i jourhemmet berättar i en intervju att han hatade att duscha och att han hade ångest efter att ha läst att det genomförs nakenvisitationer Folåsa i Vikingstad, vilket Corren tidigare lyft i en insändare.
– För det första är det viktigt att inte använda begreppet nakenvisitationer, utan det handlar om det man kallar ytlig kroppsbesiktning – att man ber den unge ta av sig kläderna så att vi personal kan se att man inte gömmer något under kläderna. Det gör vi ibland för att man inte ska ta in föremål som är farliga för sig själv eller andra, säger Kristina Granlund, institutionschef på Folåsa ungdomsboende.
Kroppsbesiktningarna utförs av kvinnlig personal såvida inte den placerade önskar en särskild person som råkar vara man, enligt Kristina Granlund.
Folåsa ungdomsboende har de senaste åren haft en rad anmälningar och fått klagomål. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har haft flera pågående tillsynsärenden som rör misstänkta missförhållanden, bland annat att personalen använt övervåld i samband med nedläggningar. Det resulterade i ett föreläggande, vilket vi tidigare har berättat om. I januari i år konstaterade Ivo, efter en uppföljande tillsyn, att Folåsa inte kan garantera säkerhet och trygghet för de placerade flickorna.
Kalles mamma Zanele och jourhemmet har ifrågasatt att Kalle placerades inom Sis-vården och att han hamnade på Folåsa som enbart tar emot flickor.
Det är socialtjänsten och ytterst socialnämnderna som skriver in ungdomar på statens slutna institutioner, berättar Kristina Granlund.
– Då har vi att ta emot de ungdomar som socialtjänsten skriver in och göra det bästa som vi kan för dem så klart. Vi kan inte heller skriva ut någon som inte är rätt placerad eller färdigbehandlad – det är socialtjänsten som äger den frågan.
Vilken erfarenhet har Folåsa av att möta unga med tankar på könsdysfori?
– Barn och unga kan även utan diagnosen könsdysfori ha olika syn på sin egen könsidentitet. Kompetens om barns och ungdomars utveckling, till exempel gällande könsidentitet, finns lokalt på institutionen. Vi anpassar bemötande, vård och behandling utifrån den enskildes behov och önskemål.
När det gäller diagnoser och vilken behandling som ska sättas in har Folåsa möjlighet att samarbeta med Bup (barn- och ungdomspsykiatrin) och ungdomsmottagningen i länet, enligt Kristina Granlund.
Charlotta Magnusson är verksamhetschef för individ och familj inom socialtjänsten i Laholms kommun som begärde tvångsvård för Kalle. Hon svarar på frågor per mejl.
"När det finns behov av en Sis-placering är det oftast utifrån det yttersta skyddet och detta är det vi har att tillgå i de lägena för att försöka säkerställa att ett barn inte skadar sig själv eller andra."
Kalle sade att han skulle ta sitt liv om han placerades på Sis, tog ni det på allvar?
"Med respekt för den enskilde och dennes fortsatta rätt till sekretess och integritet kan vi inte uttala oss i det enskilda ärendet."
Vad tänker du kring att placera en person som identifierar sig som en pojke på en låst institution med bara flickor?
"Det görs alltid individuella bedömningar utifrån säkerhets- och skyddsaspekt."
Charlotta Magnusson bekräftar att de haft en stor omsättning på socialsekreterare under det senaste året, men det ska inte ha påverkat tidsaspekten för att hitta en placering åt Kalle.
Folåsa ungdomshem har anmält Kalles suicid enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg och utreds internt.
Även socialtjänsten i Laholm har gjort en lex Sarah-anmälan internt, men utreder inte händelsen och dödsfallet vidare då den inte inträffade i den egna verksamheten.
"Dock kommer vi vidare att se över hela vårdprocessen. Vi avvaktar nu först och främst Sis utredningar innan vi går vidare", uppger Charlotta Magnusson.
Vi har inför den här publiceringen åter ställt frågor till Folåsas chef om hur Kalle kunde ta sitt liv på en låst avdelning för enskild vård, samt vilka säkerhetsrutiner som finns. Kristina Granlund hänvisar till sekretess och vill inte föregå den interna utredningen.