Följ med på en tjuvtitt på nya Hamlet

Det mesta är nytt. Men Hamlets stammisar lär ändå känna igen sig när restaurangen öppnar igen. Och ja – brasan är kvar!

Förut hade Hamlet två kök, ett stort och ett litet. Nu får Sébastien Dubuc och hans tre kockkollegor jobba med splitter ny utrustning.

Förut hade Hamlet två kök, ett stort och ett litet. Nu får Sébastien Dubuc och hans tre kockkollegor jobba med splitter ny utrustning.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-10-28 19:30

Hamlet är inte vilken restaurang som helst, utan har med tiden blivit lite av en kulturklenod för Linköpingsborna. Krogen har funnits sedan 1970-talet och verkar stå för något beständigt i en föränderlig värld.

Rena stormen av oro utbröt på Facebook när Hamlet såldes i våras: Skulle allt rivas ut och Hamlet ersättas av en ny, modern och anonym restaurang?

"Stammisarna blir nog glada"

Armen Gelush heter den nye ägaren. Han har under sommaren och hösten totalrenoverat Hamlet, men varit mån om att behålla den gamla stilen och känslan. Hamlet ska vara genuint, rustikt, mysigt och lite mörkt.

– Jag tror att stammisarna blir glada när de kommer hit, att de känner att deras Hamlet finns kvar, bara mycket fräschare.

Hamlet var rejält slitet och nedgånget när Armen tog över. Köken – det fanns faktiskt två – var mer eller mindre utdömda av miljöskyddskontoret. De har nu ersatts av ett splitter nytt kök, med full insyn för gästerna. Den gamla pubdelen är riven och ersatt av en ny bar mitt i lokalen. De flesta innerväggar har rivits. Nya toaletter har byggts. Golvet är nytt, möblerna likaså. Väggarna har prytts med Shakespearemotiv.

Brasan brinner igen

Mycket nytt alltså, ändå får man nog säga att Armen lyckats i sitt uppsåt att bevara den speciella Hamletkänslan. Det vackert mönstrade 1970-talskaklet från det gamla köket har bevarats och utgör nu vägg i tv-hörnan. Detaljer som rustningen, taklamporna, takfläktar i trä och de mörka takbjälkarna finns kvar. Och så brasan, restaurerad och inglasad. Bordet runt brasan med plats för 18 matgäster är däremot borta och ersatt av skinnfåtöljer för bargästerna.

– Det var ändå nästan ingen som satt vid det där bordet, säger Armen.

Örjan Nilsson på Svea, som utförde renoveringen, säger att det var ett ovanligt uppdrag.

– De flesta som tar över en restaurang vill ha ett helt nytt koncept och de slänger ut allt. Här ville ägaren behålla den gamla stilen och det tycker jag att vi lyckats bra med.

Öppnar nästa vecka

I köket basar Sébastien Dubuc.

– Jag är skolad i Frankrike och kommer att införa lite franska rätter, fisksoppa till exempel. Men det blir också traditionella Hamleträtter som plankstek och cognacsflamberad pepparstek. Mycket husman på luncherna, men också mer vegetariskt.

Tio anställda blir det på Hamlet – fyra kockar, två bartenders och fyra servitriser. Armen Gelush driver även restaurang Empoli, men kommer att lägga merparten av sin tid på Hamlet.

– Jag hoppar in där det behövs. Det kvittar om det blir i köket eller disken, säger han.

Exakt vilken dag Hamlet öppnar är fortfarande oklart; Gelush väntar fortfarande på de sista tillstånden.

– Men det blir i slutet av nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om