Folkpartiet – ett parti i förändring

I kväll väljer Folkpartiet kommunalråd inför nya mandatperioden. Det mesta pekar på att det blir Rebecka Gabrielsson och Daniel Andersson.

Linköping2014-11-03 08:00

Utöver de namnen finns också Karin Granbom Ellison med mångårig politisk erfarenhet, bland annat från riksdagen, med på partiets lista.

Granbom Ellison ska enligt uppgift till Corren överta ordförandeskapet i Bildningsnämnden medan Rebecka Gabrielsson blir rotelansvarig för jobb- och vuxenutbildning. Daniel Andersson blir ordförande i personalutskottet. En uppgift är att Gunnar Broman blir ordförande i St Kors.

Bengt Olsson, som sitter i partiet valberedning, vill inte kommentera detta utan hänvisar till måndagskvällens nomineringsmöte.

Med en ny ledning i partiet är det tydligt att en ny generation tagit över. Något inte alla är folkpartister är så bekväma med, men som få vågar säga öppet.

– Det handlar inte om generationsskifte, snarare om hur hela valprocessen har gått , säger en person.

Inom partiet finns medlemmar – som dock vill vara anonyma – som är kritiska till nuvarande utveckling. Några har valt att lämna partiet. En orsak, enligt en medlem, är att partiet på senare tid styrts mera som ett familjeföretag. Någon annan kallar stämningen sektlik.

– Är man inte med i gänget så spelar det ingen roll vad man uträttat politiskt, säger en besviken folkpartist.

Det finns också folkpartister som hävdar att provvalet inte gick rätt till. En stor del – 30 procent har nämnts – av rösterna ska ha underkänts, men utan att nytt val genomfördes.

Uppgiften upprör Rebecka Gabrielsson.

– Det är ju en förskräcklig anklagelse, konstaterar hon.

Gunnar Broman, ordförande i valberedningen vid tiden för provvalet, säger sig inte heller känna till något om detta. Men är villig att reda ut det.

Sture Bjelkåker, revisor vid provvalet, är inte helt obekant med uppgiften.

– Ja, jag tror att jag har hört talas om att det var många felaktiga röster. Men jag såg inget själv, säger han och lägger till att det inte är ovanligt att röster underkänns vid val.

Några krav på att valet skulle göras om känner han inte till.

Kommunalrådet Carina Boberg är en av dem som – efter tolv år – nu lämnar politiken. Något riktigt skäl vill hon inte ange, men i sin blogg beskrev hon besvikelsen över att bli placerad så långt ner på partiets lista till kommunen.

Hon är tveksam till samarbetet med nya majoriteten.

– Jag har varit öppen med jag inte tycker det är bra att gå in i samarbete med två partier som sitter i regeringsställning och vara ensam där.

Enligt Boberg hade det varit bättre för partiet att vara en del i en stark opposition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om