I år är det första gången som Linköpings kommun använder sig av de nya reglerna – regeln om relativ närhet – när det gäller skolplaceringen i förskoleklass och i årskurs 7. Efter att alla elever fick besked om vilken skola de ska gå nästa läsår har flera föräldrar varit missnöjda.
Vi har tagit del av ett 30-tal överklaganden till kommunen och en del föräldrar har också mejlat och ringt oss. Flera anser att de nya reglerna om relativ närhet (se faktaruta) inte är tydliga och genomtänkta, medan i ett överklagande står det bland annat: "De relativa avstånd som beräknas och avgör hur elevernas val prioriteras är i för hög grad beroende av bokföringsadress och av kommunen utsedd skolskjutsskola. Regelverket belönar val av skolskjutsskolan och straffar andra val – men inte på ett likvärdigt sätt utan starkt beroende på var eleven bor geografiskt. Detta gör regelverket geografiskt diskriminerande."
Flera som har överklagat förstår inte logiken bakom beslutet att ett barn placeras på en skola som de inte har någon koppling till, medan barnets alla klasskompisar får en annan skola – just den skolan som även deras barn har sökt men inte fått. Vissa har haft anmärkning på hur kommunen har mätt avståndet eftersom grannarnas barn fick den sökta skola, men inte deras barn – trots att alla bor på samma gata.
LÄS MER: Kommunen har försökt informera
Christel Horsak, skolchef på Linköpings kommun, säger sig ha förståelse för att nya regler väcker känslor, men reglerna är likadana för alla.
– Många andra kommuner har den här regeln. Någonstans måste vi dra en gräns när man mäter avståndet och då kan ett par meter vara avgörande. Vi tar inte hänsyn till vilken skola barnet gick tidigare på, utan till den relativa närheten. Och i år kan vi inte heller ta hänsyn till syskonförtur efter ett domstolsbeslut, säger hon.
Enligt skolchefen går en önskad skolplats (om det är flera sökande än platser) till eleven som "tjänar" mest på att få den platsen, det vill säga eleven som skulle ha behövt åka längst om denne skulle placeras på en annan – nästa närmsta – skola. Det är dock inte lätt för alla föräldrar att förstå eftersom de inte vet vilka som har sökt skolan.
Alla överklaganden som kommit till utbildningskontoret i tid har skickats vidare till Skolväsendets överklagandenämnd för prövning, men det är oklart när deras svar kommer.
Den andra maj öppnas en e-tjänst på kommunens hemsida där elever får ansöka om att byta skola.
Vad ska de föräldrar, som har överklagat och väntar på ett svar, göra?– De kan under tiden söka att byta till den önskade skolan. Det kan uppstå luckor, ibland ändrar eleverna sitt val, säger Christel Horsak.
Ingen elev har en garanterad skolplats på en på förhand angiven skola. Eleverna är garanterade plats på någon av kommunens skolor och placeringen blir efter önskemål från vårdnadshavare, men om önskemål inte kan tillgodoses får eleven i första hand en plats på skolskjutsskola. Om den skolan är full garanteras platsen på den geografiskt närmsta, utifrån barnets folkbokföringsadress, kommunala skola med ledig plats kvar.
Reglerna om relativ närhet kan du hitta på kommunens hemsida. Alla de reglerna gäller bara kommunala skolor, friskolor har egna regelverk.