Företag gör det andra drömmer om

Linköpingsföretaget Epishine gör sig redo för att komma ut på marknaden med sin nya teknik – tunna solceller, tryckta i organiskt material, som ska ersätta batterier i uppkopplade saker.

Thomas Österberg, utvecklingschef visar de små solcellerna tryckta på återvinningsbar plast.

Thomas Österberg, utvecklingschef visar de små solcellerna tryckta på återvinningsbar plast.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2018-10-02 06:00

– De tunna och formbara solcellerna är optimerade för att maximera energiupptagningen från inomhusbelysning. De ska ersätta batterier i uppkopplade prylar som finns i våra hem, till exempel i alla sorters sensorer, säger Mattias Josephson, vd för Epishine.

Företaget har just flyttat verksamheten till nya lokaler i Ebbepark där de får tillgång till ett så kallat renrum för labb och egna produktionsmaskiner, vilka tidigare varit utspridda i både Linköping och Norrköping. Den nya tekniken bygger på professor Olle Inganäs kända forskning om organisk elektronik. På labbet trycks solcellerna i ett nanotunt (en miljondels millimeter) material som är gjort av kolväteföreningar, det vill säga av samma material som människor eller mat.

– Marknaden för uppkopplade prylar växer och våra solceller kan strömförsörja de uppkopplade prylarna med vanligt inomhusljus, det är alltså ingen traditionell solcellsteknik. Dessutom är de små solcellerna billigare än batterier. Tillverkningen sker med tryckteknik, så istället för att tillverka solcellerna en och en, används en mall för att trycka ut mängder av kopior. Detta gör vår produktion snabbare och billigare, säger Mattias Josephson.

Han jämför tillverkningen av solcellerna med ett tidningstryckeri där tekniken är enkel att skala upp. Men det här är bara den första fasen i Epishines planer för framtiden. Det organiska materialet som företaget använder har stor utvecklingspotential och med materialutvecklingen kan mer traditionella solcellstillämpningar bli intressanta.

– Vår vision är att kunna trycka stora solceller till hela byggnader och integrera dem i byggnaderna. Ett tak ska inte behöva ytterligare en konstruktion med solceller utan solcellerna ska vara en del av taket och av alla väggar. Den fasen beräknar vi gå in i om cirka två år, säger han.

Målet på lång sikt är att göra storskaliga solcellsanläggningar som ska försörja hela städer med el.

– Vi vill bygga ett stort företag som kan utgöra en dellösning på klimathotet globalt. Hela världen vill slippa batterier. Vi jobbar för att förändra världen till det bättre och vi är där om 10 år.

Inget litet mål för en vd och ett företag, men Mattias Josephson har erfarenhet av att "förändra världen" om än i mindre skala. Han var en av delägarna och uppfinnarna bakom företaget Dreamparks system för tv över internet. Dreampark var störst i Europa, Mellanöstern och Afrika då och såldes 2011 för en stor – dock hemlig – summa till Motorola, som i sin tur sålde det vidare till Google. Mattias Josephson jobbade på företaget ytterligare två år för att sedan satsa på olika sociala företag och leta efter ett nytt spännande företag att engagera sig i.

– Det här känns rätt. Linköping har potential att bli center för idéer och lösningar som tar itu med klimatproblem.

Den första maskinen kan producera miljontals små solceller per år och har produktionsstart redan nästa år. Med en fullskalig maskin, som är två meter bred, kommer företaget att ha kapacitet att trycka solceller motsvarande en mindre kärnkraftsreaktor i månaden.

I dag har företaget tolv anställda men flera håller på att rekryteras. Under de två senaste åren har Epishine varit med på den prestigefulla 33-listan, där enbart landets mest lovande företag finns.

Fakta

Solcellerna är böjliga, formbara och trycks på återvinningsbar plast.

Epishine har tidigare haft verksamhet på flera platser, bland annat på Lead i Science Park Mjärdevi (Linköping), på Printed Electronics Arena (Norrköping), på olika kontor hos IFM (Linköpings universitet).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om