Nej till bostäder på Vårdsbergs golfbana

Planerna på att bygga bostäder på Vårdsbergs golfbana stoppas. En oenig samhällsbyggnadsnämnd röstade nej.

Ekeblad Bostad vill bygga bostäder på Vårdsbergs golfbana – men samhällsbyggnadsnämnden säger nej.

Ekeblad Bostad vill bygga bostäder på Vårdsbergs golfbana – men samhällsbyggnadsnämnden säger nej.

Foto: Ekeblad Bostad

Linköping2023-12-15 07:00

Ekeblad Bostad ansökte tidigare i år om en ny detaljplan för att få bygga bostäder på golfbanan i Vårdsberg. Företaget presenterade två alternativ. Det ena innehöll 120 bostäder i en blandning av radhus, parhus och villor. I alternativ två, med 186 bostäder, fanns även flerfamiljshus.

– Vi tycker att det här är en attraktiv och lämplig plats att utveckla bostäder på. Det är nära till Linköping och det är ett fint läge, kommenterade Sebastian Ahlström, projektledare på Ekeblad Bostad, i en artikel i Corren.

Men stadsplaneringsavdelningen och politikerna i nämnden ger tummen ner till förslaget – inte av omsorg om golfarna, utan för att förslaget strider mot översiktsplanen.

Vårdsberg ligger inom den så kallade randzonen. Det är ett stort område runt Linköpings tätort där man enligt översiktsplanen ska vara restriktiv med ny bebyggelse för att bibehålla den lantliga karaktären.

undefined
Den lila linjen markerar den så kallade randzonen runt Linköping. Där ska kommunen vara restriktiv med att tillåta nya hus, enligt översiktsplanen från 2010.

I några områden i randzonen har kommunen tagit fram områdesplaner som tillåter viss ny bebyggelse. Vårdsberg är ett av de områdena och här handlar det i planen om cirka 70 nya enfamiljshus fördelat på flera platser. 

Att i det läget tillåta dubbelt så många bostäder på golfbanan skulle vara ett alltför stort avsteg, anser stadsplanerarna. De pekar på att det skulle innebära helt nya förutsättningar för teknisk försörjning och offentlig service som till exempel förskola.

SD ville bifalla företagets ansökan och LL ville att Ekeblad Bostad skulle uppmanas att komma in med en ny, bantad ansökan. Men majoriteten följde tjänstemannaförslaget om avslag. 

undefined
Golfarna i Vårdsberg kan andas ut: Banan får vara kvar. Från årsskiftet tar Linköpings GK över driften av golfbanan från Landeryds GK, som skött den de senaste fem åren.
Karta: Vårdsbergs golfbana
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!