Mattias Bäckmark, platschef för Hemglass i Linköping och Norrköping, vill inte diskutera Maria Kewenters fall, men han har inget emot att förklara vad som gäller på företaget generellt sett.
– Vi skriver alltid ett kontrakt där det står tydligt och klart hur jobbet är uppbyggt. Våra anställda får tid, en timme, för att läsa igenom kontraktet, säger Mattias Bäckmark.
Kan man kalla de dagar när man utför hela arbetet ensam för utbildning?
– Vår utbildning är uppbyggd så, första dagen visar vi hur arbetet går till och går igenom olika arbetsmoment. Sedan, de kommande fem eller sex dagarna, åker personalen själv och jobbar för att senare få en erfaren arbetsledare som ska åka med ett par dagar till och ge tips och råd.
Den anställde utförde ändå ett arbete även om det kallas utbildning, ska hon inte få betalt för det?
– Det står i kontraktet att ingen ersättning betalas ut om anställningen avslutas innan utbildningen är klar. Hade den anställde fortsatt jobba och fullföljt kontraktet hade hon fått betalt för utbildningsdagar också, säger Mattias Bäckmark.
Jens Lindström, ombudsman på Handels, anser att detta är helt felaktigt och han har aldrig hört talas om ett sådant avtal inom branschen.
– Det finns ingenting i Handels kollektivavtal som heter gratis arbete. Vårt avtal är tydligt. Har man utfört ett arbete ska man få betalt från den allra första timmen.
Hur kan man tolka det om det står på kontraktet att de första tio dagarna räknas som en utbildning?
– Utbildningen ska räknas som jobb och då ska man ha lön för det. Det förekommer utbildningar inom Handels område, men de är inte gratis utan man får betalt för den tiden också. Det här fallet är inget normalt inom vår bransch. Men vi har ibland hört att vissa oseriösa arbetsgivare gör så. Tyvärr är det oftast unga människor som drabbas, säger Jens Lindström.
Enligt honom är detta i strid med kollektivavtalet och oacceptabelt.
– Det känns som om det handlar om ett ogiltigt kontrakt. Visst kan den anställde och arbetsgivaren muntligt komma överens om vissa saker men man måste få lön för sitt arbete.
Vad kan de drabbade göra? Vad kan Maria som inte är med i facket göra?
– Vanligen ger vi ungdomar rådet att försöka driva det själv med hjälp av någon, till exempel advokat. Det kan dock vara problematiskt beroende på kostnaden och hur stort ett eventuellt krav är. Det hon kan göra själv är att skicka ett krav till arbetsgivaren för de timmar hon skulle fått betalt, säger Jens Lindström.
Tidningen har bett Mattias Bäckmark på Hemglass att svara på Handels kritik.
Facket anser att ni borde betala Maria för de dagarna hon jobbade och att ert agerande strider mot kollektivavtalet. Vad säger du?
– Jag vill inte ge ytterligare några kommentarer. Vi kan träffas i januari, när jag kommer tillbaka från semester, och prata mer om det, säger Mattias Bäckmark.
Är det ett brott mot kollektivavtalet?
– Den här dialogen väljer vi att ha direkt med Handels och inte med dig.